Читај ми!

Шта нам више прија зимско или летње рачунање времена

Иако су Европљани спавали сат времена дуже због враћања сата, односно преласка на зимско рачунање времена, постоји и лоша страна ове промене. Једна је и та да ће многи радни дан почињати и завршавати по мраку.

Летње рачунање времена је уведено како би људи имали сат времена дневног светла више, али како се ближи зима, дан је све краћи те много људи започиње и завршавају радни дан у мраку, уз мало могућности да проведу време на сунчевој светлости.

Зато ове промене утичу на то да се поједини људи осећају депресивно. Стручњаци напомињу да је сезонски емоционални поремећај врста депресије која долази и пролази са променом годишњих доба.

Промерање сата утиче и на телесни ритам који регулише спавање, а недовољно сна значајно утиче на расположење, отежава концентрацију и продуктивност.

Зато би требало пре спавања избегавати стимулансе попут кафе, алкохола, али и мобилних телефона.

Услед пандемије и нових епидемиолошких мера које спречавају људе да се друже и излазе, ова зима би могла бити посебно тешка за депресивне и анксиозне људе.

Међутим, на срећу, постоје ствари које свако од нас може да учини како би и током зимских месеци остали позитивни и у добром расположењу.

Шетајте, изађите напоље

Један од привих и основних савета је да сваког дана изађете напоље, макар и на неколико минута. Многи људи, нарочито они који раде од куће, осећају се као приковани за своје радне столове. Међутим, само неколико минута промене окружења може потпуно да промени расположење.

Дужа шетња по природи током викенда, такође може бити од велике помоћи.

Медитација и вежба

Доказано је и да медитација помаже људима да се опусте и приступе животним изазовима с позитивнијим начином размишљања. Редовна медитација помаже да боље контролишемо бриге и осећај тескобе с којим се многи од нас данас суочавају више него икада, због пандемије коронавируса.

Кетрин Сејмур из британске Фондација за ментално зравље истиче за Си-Ен-Ен да не смемо заборавити на редовно вежбање, јер оно не само да одржава тело у форми, већ доказано побољшава сан, расположење, као и изглед.

Поред тога, Сејмур саветује да се слободно глупирамо, плешемо и певамо по кући, забављамо на разне начине који итекако поправљају расположење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво