Читај ми!

Мерите свој притисак, држите га под контролом, живите дуже

Готово половина одрасле популације у Србији пати од повишеног крвног притиска. Зато лекари 17. октобра, на Светски дан борбе против хипертензије, упозоравају на значај превенције, редовне контроле и благовременог лечења.

Повишен крвни притисак није без разлога назван и „тихи убица“, напомиње гошћа Јутарњег програма, професор др Весна Стојанов, председница Удружења за хипертензију Србије. Не боли и дуго не даје симптоме, а не бира – погађа и мушкарце и жене свих узраста.

„Некада се пацијенти жале на главобољу, некада осећају притисак у средогруђу, зујање у ушима, али то су симптоми који могу да говоре и о неким другим болестима. Тако да тек мерењем крвног притиска можемо да поставимо некакву дијагнозу и да посумњамо да се ради о високом крвном притиску“, наглашава докторка.

Европско удружење за хипертензију препоручује да свим особама старијим од 18 година треба измерити крвни притисак и ту вредност унети у здравствени картон. Уколико су вредности крвног притиска нормалне, онда ће ти пацијенти на пет година долазити на контролу, уколико су високо-нормалне (135-139/85-89) на три године.

„Али, исто тако, и деци млађој од 18 година на тим редовним систематским прегледима морало би да се измери притисак, јер, нажалост, и деца у школском и предшколском узрасту могу да имају проблем са повишеним крвним притиском“, напомиње докторка Стојанов.

Чињеница је да око 95 одсто пацијената болује од есенцијалне хипертензије којој је основни узрок нездрав начин живота, неправилна исхрана, физичка неактивност, гојазност, пушење, прекомеран унос алкохола, енергетских пића, наследни фактор…

„Међутим, ипак бих највише дала значаја сланој храни, а то се посебно односи на млађу популацију, јер разне грицкалице које они радо користе, као и разне прерађевине, 78 одсто вишка соли уноси се управо из тих прерађевина, а не од тога што ћемо досолити храну“, напомиње гошћа Јутарњег програма.

Зато је јако важно измерити притисак, ако не код лекара, онда, с обзиром на доступност апарата за мерење притиска у кућним условима, бар тако.

„Често нам се и дешава да пацијенти дођу јер су баки и деки или родитељима мерили притисак, па су онда измерили и себи и схватили да имају повишену вредност. Значи, 140/90 је знак да пацијент има повишен крвни притисак“, додаје професорка Стојанов.

Међутим, није довољно само једно мерење, већ неколико поновљених, а најбољи начин за постављање дијагнозе је 24-часовни амбулаторни мониторинг крвног притиска.

„Млади често имају ту маскирану хипертензију, то јест, имају нормалне вредности крвног притиска, али ноћу имају повишене вредности, а то је ризик за настанак озбиљних кардиоваскуларних болести“, напомиње проф. Весна Стојанов, председница Удружења за хипертензију Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво