Читај ми!

У Србији, дијабетес има сваки десети становник

Где је Србија када је реч о лечењу шећерне болести? Сваки десети становник наше земље има дијабетес. Колико савремено лечење помаже у спречавању обољења која најчешће изазива шећерна болест?

Професор доктор ендокринологије Едита Стокић, директорка Клиничког центра Војводине, гостовала је у Јутарњем програму РТС-а и говорила о превенцији и спречавању компликација које изазива шећерна болест.

„Када говоримо о дијабетесу и компликацијама које он са собом носи, у последњих годину дана осавременили су се водичи, како европски, тако и амерички, у погледу лечења и алгоритама лечења, јер су се фармакотерапијски модалитети осавременили и ми имамо прилике да са тако модерном терапијом лечимо оболеле од дијабетеса", истакла је проф. др Едита Стокић.

Какве су препоруке за лечење дијабетеса да се смањи ризик од тешких компликација?

„Препоруке за лечење оболелих од дијабетеса су у данашње време мало модернизоване и оне не захтевају постизање добрих вредности шећера у крви, него су захтевне и треба водити рачуна о свим аспектима и факторима ризика који се јављају у дијабетесу“, рекла је проф. др Едита Стокић.

Такође нас је подсетила да у нашој земљи од дијабетеса болује око 750.000 људи, али тај број је много већи јер се сматра да свака друга особа и не зна да има дијабетес.

Дијабетес тип 2 оштећује и срце и бубреге. Да ли пацијенте треба лечити као болеснике који су већ имали неки већи кардиоваскуларни проблем?

„Шећерна болест је предуслов за појаву кардиоваскуларних болести. Појавила се нова група лекова, такозваних инхибитора, који имају сасвим други механизам деловања", рекла је професорка.

Велики број пацијената са дијабетесом типа 2 има вишак килограма, па примена нових медикамената доводи до губитка телесне масе. У примени ове терапије ни лекари ни пацијенти немају страх од хипогликемијских инцидената.

„Саветујем да се поред свих ових мера које стално понављамо – дистанца, маске, дезинфекција, прање руку – води рачуна и о адекватној медицинској нутритивној терапији за све време трајања коронавирусне инфекције, како бисмо предупредили поремећај стања гликорегулације код дијабетичних болесника. Тај фактор не смемо занемарити", закључила је проф. др Едита Стокић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво