Не морамо да трпимо амброзију, лека има

Амброзија, коров је који нам сваке године у овом периоду загорчава живот. Стотине хиљада људи у Србији бори се и тражи лек против алергије. Доктор Радојица Стошовић, алерголог КЦС истакао је за РТС да лек постоји – добро позната вакцина. Апеловао је на пацијенте да траже преглед алерголога, који једини може да каже када је та имунотерапија потребна.

Последњих година бележимо веома велики пораст броја болесника који се јављају с типичним симптомима алергија дисајних путева нарочито у периоду цветања полена корова.

Доктор Радојица Стошовић, аргеолог из КЦС истакао је гостујући у Јутарњем програму, да је тај тренд присутан последњих неколико деценија и да је он само наставак раније објављеног за који медицина зна, а присуство алергија назвао епидемијом.

„Та алергија је узрок онога што називамо болешћу 21. века, што значи да је тај број који бележимо у нашим амбулантама у складу са датим трендовима у епидемиолошком кретању алергијама“, објашњава алерголог.  

Стошовић потрђује да је амброзија један од најучесталијих, најопаснијих и најалергогенијих полена који загорчава живот, али ту су и други корови, полен црног пелина, боквице, киселице и осталих корова, који нимало не заостају за амброзијом.

Истиче да је њихова улога веома велика и да зато има све више особа с тегобама, и много више од тога.

Те особе су уморне, поспане, декоцентрисане, немају уредан сан, не могу да обављају своје нормалне физичке активности, њихов квалитет живота је веома нарушен. 

Вакцина да или не

Алерголог Стошовић објаснио је да постоје три генералне стратегије које се примењују у приступу тим болестима.

У првој се пацијентима саветује строго избегавање и контакт с поленима корова што је у пракси мало изводљиво.

Код друге се највећи број болесника ослања на фармаколошку терапију која је свима препоручена и која је ослонац у борби против алергија.

„Међутим, имамо тренд који је врло специфичан, 30 процената болесника не реагује, односно нема добар одговор на лекове које свакодневно примењујемо и онда се окрећемо трећој стратегији која је данас кључна, а то је примена имунотерапије или добро позната вакцина“, нагласио је Стошовић.

Указао је да лекови одлично отклањају симптоме болести, али да не могу да излече болесника, односно не могу да натерају организам да стекне толеранцију на те полене и да самим тим престану тегобе, а пацијент буде излечен. 

„То је један терапијски поступак којим ми модулишемо или мењамо имунски одговор наших болесника који имају поленску алергију и приморавамо њихов организам да ствара толеранцију на присуство полена у ваздуху, а самим тим да избегавамо наставак алергија.

Неће имати присуство тегоба и смањиће их готово за половину, а неки неће имати потребу за лековима“, објаснио је алерголог 

Гост Јутарњег програма истакао је да је та терапија присутна у модерној форми и да не захтева одлазак код лекара већ се она може примењивати и у кућним условима.

Веома је корисно да сви биолесници знају да је тзв. сублингваона терапија последњих деценија у све већем замаху. Потребно је да се пацијенти информишу да лек пре свега постоји.

Стошовић истиче и да многи лекари то не знају да кажу и не говоре својим пацијентима. Зато апелује на колеге, посебно на пацијенте, да се обрате својим лекарима, да траже преглед алерголога који је једини индикован да каже када је та имунотерапија потребна.

„Не морамо да трпимо, лека има“, поручује Стошовић. 

Понашање веома важно

Дозвољена концентрација полена која се толерише у ваздуху према одлуци Европске агенције за аеробиологију је 32 поленова зрна по кубном метру ваздуха, сем за амброзију где износи осам зрнаца.

„Ми данас имамо преко 1.000 и 1.500 поленових зрнаца и зато морамо да примењујемо те мере“, упозорио је алерголог.

Саветује да би прозоре требало отварати касно поподне и ноћу, а никако ујутру, када је висока концентрација полена.

„Требало би максимално користити клима-уређаје у становима, колима, пре сваког изласка у природу узети терапију, а по повратку опрати гардеробу и истурширати се и отклонити полен који смо донели са собом“, поручио је др Радојица Стошовић. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво