Волимо је у чорбама и питама, али шта чинити када нас коприва опече

Морали сте да прекинете шетњу у природи јер сте угазили у коприву? Важно је знати да је првих десет минута од блиског контакта са копривом од кључне важности.

Осип од коприве потиче заправо од посебних супстанци које се налазе у овој, иначе, лековитој биљци. 

И стабло и листови коприве прекривени су структурама које личе на длачице, али су нежне и шупље. Ове „длачице" делују попут игала када дођу у контакт с кожом. Хемикалије се кроз њих увлаче у кожу, што изазива пецкање и осип.

Међу хемикалијама које су одговорне за непријатан осип по кожи су хистамин, ацетилхолин, серотонин, мороидин.

Осип се јавља у виду црвенила по кожи или ситних беличастих пликова.

Печење коже се обично осети одмах пошто додирнемо коприву. Касније полако прелази у свраб.

У ретким случајевима неки људи могу имати алергијску реакцију на коприву. У тим случајевима треба одмах потражити лекарску помоћ.

Симптоми тешке алергијске реакције на убод коприве су стезање у грудима или грлу, отежано дисање, отицање слузокоже у устима, укључујући језик или усне, осип на деловима коже која нису дошла у контакт са копривом, грчеви у стомаку, повраћање, пролив.

Ако нема алергијске реакције, постоје многе методе које се могу користити код куће како би се олакшали симптоми осипа од коприве.

Важно је покушати да не додирнете кожу прекривену осипом првих 10 минута након што сте се опекли. То је важно, јер на такав начин, хемикалијама дозвољавате да се осуше на кожи, и тако се лакше елиминишу.

Свако чешкање и трљање коже помаже да хемикалије доспеју дубље у кожу и тако је реакција јача и траје дуже.

Десет минута после контакта са копривом, сапуном и водом исперите површину коже. То често може бити довољно да се умањи или потпуно уклони сваки бол, свраб или отеклина. Ако у близини немате воду и сапун, од прве помоћи може бити чиста марамица којом треба пажљиво обрисати кожу.

У случају да сте „зарадили" доста копривиних длачица у кожи, искористите за њихово уклањање производ за депилацију са воском.

Ако предузмете описане мере, убрзо ће вам бити лакше, али понекад ефекти могу трајати и до 24 сата. У том случају избегавајте сунчеву светлост јер то може додатно иритирати кожу. Можете се и посаветовати са лекаром или фармацеутом о томе да узмете хистаминик, или чак и лек против болова, јер у неким случајевима, кожа захваћена осипом почиње да боли.

Ситуацију можете олакшати хладним облогама. Облоге можете натопити гелом од алое вере, или раствором соде бикарбоне у води.

Све што стављате на кожу која је захваћена осипом, немојте утрљавати већ сам пажљиво и лахано намазати. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво