Није свеједно чиме негујете своју кожу

Које су благодети природне козметике, а које су предности уколико вам је израда биљних препарата посао.

Све оно што нанесем на своју кожу за само неколико минута је у крвотоку. Научна истраживања кажу да током годину дана унесемо око два килограма токсина преко коже користећи разне козметичке препарате. Тако да није свеједно чиме се негујемо.

Када је постала свесна ове чињенице, Татјана Чопа је ушла у свет природне козметике. Најпре је почела да производи препарате, а потом да знање преноси другима путем радионица, указујући на благодети органске козметике.

„Ћелије у нашој кожи препознају липиде у биљним уљима, зато што су то природне ствари и ћелије у нашој кожи искоришћавају 100 одсто ту лековитост из биљних уља, а када на кожу нанесете нешто што је хемијског порекла, углавном су ћелије у кожи у првом тренутку шокиране. Разни дезодоранси садрже у себи алуминијум који је штетан за здравље, а исто тако можемо на један врло лак и брз начин, и то мање-више, састојцима које имамо у својој кухињи да направимо дезодоранс тако што ћемо да помешамо мало кокосовог уља, ши батера или неког другог уља, додати мало пчелињег воска и додати пар капи етеричног уља“, објашњава Татјана.

Основе о фитотерапији, дерматологији и козметологији стекла је у Вишој медицинској школи. Почетак је био тежак док производи нису били препознати на тржишту на ком се у последње време појављује све више природне козметике.

„Имам пријатеље који се баве израдом природне козметике и ми једни друге не доживљавамо као конкуренцију већ као подршку. Често се чујемо и помажемо када правимо производе“, наводи Татјана Чопа.

Једном месечно организује радионице на којима се окупи и до десетак жена, али због ситуације са корона вирусом групе су нешто мање.

На радионици којој је присуствовала екипа РТС-а једна од полазница је правила пилинг за лице на природној бази помоћу алоја вере или ултразвучног гела, коштица кајсије и етеричног уља по личном избору.

Радионице посећује и Весна која има сопствену производњу природне козметике.

„Ја сам иначе Бахов практичар и своје производе правим да бих помогла људима који имају менталне проблеме који се показују на кожи јер је кожа огледало наше душе“, наглашава Весна.

Маја је овде први пут. Мотив јој је био да за себе и своје ћерке и пријатељице направи препарате за негу на природној бази, али и да се дружи и учи са осталим полазницама.

Могућности за прављење коземтике су безграничне и можете да експериментишете до миле воље. Зато Татјана има жељу да проширује асортиман и преноси знање свима који желе да се баве фитокозметиком и негују сопственим производима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво