Бразилац постао први човек излечен од ХИВ-а без пресађивања коштане сржи

ХИВ позитиван човек у ремисији могао би да буде први пацијент који је потпуно излечен од ХИВ-а без пресађивања коштане сржи, преноси стручни часопис „Сајенс“.

Тридесетшестогодишњи Бразилац чини се да је излечен од инфекције ХИВ-а, што представља први доказ код људи да нов начин лечења у болници у Сао Паолу даје резултате.

Након што је примио изузетно агресивну комбинацију антиретровиралних лекова и никотинамид (витамин Б3), човек, познат као „пацијент из Сао Паола“ због заштите индентитета, прекинуо је све терапије у марту 2019. године и од тада нема вирус у крви.

Претходних година забележена су два случаја излечења – код пацијената „Берлин“ и „Лондон“, којима је у оквиру терапије против канцера пресађена коштана срж, што је као индиректну последицу имало и излечење од ХИВ-а.

Случај мушкарца из Сао Паола би због тога био, уколико се заиста испостави да се вирус неће вратити, први познати медицински случај излечења од вируса ХИВ-а без пресађивања коштане сржи.

Рикардо Дијаз са федералног Универзитета у Сао Паолу, клинички истражитељ који предводи студију, рекао је да се после 57 недеља без присуства ХИВ-а у крви може сматрати да је пацијент излечен, али је и даље опрезан.

„Има мало антигена“, каже Дијаз и напомиње да још нису узети узорци из пацијентових лимфних токова и стомака од када је престао са терапијом.

Дијаз је о читавом случају разговарао на конференцији AIDS 2020, 23. годишњој међународној конференцији која је одржана онлајн због мера сузбијања коронавируса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво