Нови сој коронавируса три до шест пута заразнији од оног потеклог из Вухана

Генетска варијација новог коронавируса која је данас доминантна широм света заразнија је од соја који се првобитно појавио у Кини, наводи се у новом истраживању објављеном у специјализованом часопису "Cell".

Главни специјалиста за инфективне болести САД Ентони Фаучи, који није учествовао у новом истраживању, рекао је недавно за Journal of the American Medical Association да подаци показују да једна мутација вируса му омогућава да се реплицира брже и лакше преноси међу становништвом.

Стручњаци из америчке Националне лабораторије Лос Аламос у Њу Мексику и са Дјук универзитета у Северној Каролини заједно са британским колегама са Универзитета у Шефилду анализирали су узорке генома и открили да тренутна варијанта „Д614Г“ поседује малу, али веома потентну промену у шиљцима протеина који се налазе на површини вируса и помоћу којих инфицира људске ћелије.

Научници су прва сазнања о томе објавили још у априлу, али су им упућене струковне критике да нису доказали да је сама мутација одговорна за то.

Због тога је тим спровео низ додатних експеримената, многе од њих на захтев уредника часописа Cell, а студија је сада коначно објављена.

Анализирали су податке и историјате болести 999 ковид-19 позитивних пацијената у Великој Британији и приметили да су они који су били инфицирани новим мутираним сојем имали више вирусних честица у себи.

Даљи лабораторијски опити показали су да је нови сој вируса три до шест пута способнији да инфицира људске ћелије.

Нејтан Грабо, виролог са Школе за јавно здравље Универзитета Јејл, који није учествовао у студији али је накнадно спровео стручну анализу, навео је да је нови сој вируса ширењем, да ли кроз природну селекцију или просту шансу, постао пандемија.

„Даља истраживања су потребна да би утврдили да ли ће ово на неки начин утицати на развој лекова и вакцина, за сада не очекујемо да ће због Д614Г бити потребно мењање контролних мера низи да ће нова варијанта учинити појединачне инфекције горим“, написао је Грабо у свом коментару на студију.

Према његовим речима, ово откриће потенцијално може да утиче на милионе људи, али за сада не знамо у потпуности колики ће утицај имати.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво