Труднице шетајте, јер ће ваша беба бити здравија

Свакодневна шетња током трудноће „је добра за бебу“ јер може да повећа производњу једињења у мајчином млеку које помаже у спречавању гојазности и дијабетеса код новорођенчади.

Научници са Државног универзитета Охајо проучавали су понашање 150 трудница и породиља како би открили на који начин физичке активности утичу и на мајку и на бебу. Открили су да је и умерено вежбање довољно за пораст нивоа ZSL - једињења из мајчиног млека, које је повезано са смањењем ризика од озбиљних здравствених проблема код беба. 

Тим истраживача сматра да би се ово једињење могло чак и додати у формулу (млеко за храњење беба) како би пружило исте здравствене предности за бебе чије маме нису у стању да доје.

Ауторка студије др Кристин Стенфорд, са Универзитета Охајо, каже да су претходне студије показале да умерено вежбање код будућих мама и породиља значајно може побољшати здравље њихове деце.

За потребе овог истраживања науници су желели да открију како то заправо функционише и студија је започела претпоставком да је реч о мајчином млеку, а не о генима.

"Будући да постоје докази да мајчино млеко игра главну улогу, желели смо да изолујемо ефекте мајчиног млека на здравље потомства", рекао је Станфорд.

Тим је започео проучавањем мишева који су рођени од "неактивних мајки" али које су истраживачи хранили млеком мајки које су биле активне током трудноће.

Открили су здравствене користи од "фит-мама", које су оне пренеле младунцима. Тако су још једном, научници доказали да се многе здравствене добробити заправо преносе кроз мајчино млеко, али су и указали да та листа бенефита, може бити много дужа од оне коју данас познајемо.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво