Италијани најављују вакцину против коронавируса већ на јесен

Зове се "CHADOX1 NCOV-19". Реч је о вакцини против коронавируса, која је у експерименталној фази и на којој раде Универзитет из Оксфорда и фирма "Адвент ирбм" из Помеције у Италији.

Министар здравља Роберто Сперанца је потписао са осталим европским партнерима из Немачке, Француске и Холандије, као и са британско-шведским фармацеутским гигантом "Astrazeneca" договор који предвиђа 400.000 доза вакцине која ће бити доступна грађанима Европе већ до краја године, ако не још на јесен. 

Ужурбаним темпом фирме у целом свету раде на изради вакцине против коронавируса. То је глобална трка за здравље - али и за профит.  

Лични консултант министра, Валтер Ричарди, је рекао да ће ова вакцина бити намењена здравственим радницима и оним деловима становништва који су најугроженији по годинама и по броју већ постојећих обољења а затим и остатку популације.

Фармацеутски гигант "Astrazeneca", из којег су најавили да ће произвести две милијарде вакцина на глобалном нивоу, говори о вакцини која је настала у лабораторији "Jenner Institute" Оксфорд универзитета. Како је то подвукао представник фармацеутске куће, Паскал Сориот, да ли вакцина има успеха, знаће се дефинитивно до краја лета.

Но која је улога Италије у целој овој причи? Наиме Италија, како преносе тамошњи медији, има централну улогу јер како наводе „не само што смо једни од првих који су потписали уговор већ у свему томе велику улогу има и Ирбм из Помеције".

"У трагању за вакцином Италија је скоро на првом месту", каже Министар здравља Сперанца за многобројне медије и додаје: „Вакцина се базира на вирусном вектору, тј. коришћењу сличног вируса ономе од кога желимо да се одбранимо, али не агресивног, за који се лепе генетске информације, и за које се надамо да ће активирати имунолошки одговор организма".

Вакцина ће бити тестирана у Бразилу и Енглеској у којој се већ пријавило 5.000 здравих људи. Та одлука је донета јер је вирус тренутно слаб у Европи, па би научницима било тешко да утврде ефикасност, те је потребно да су особе на којима ће се вршити експеримент здраве али да се налазе у амбијенту у коме је вирус доста присутан и где је његова снага заразе још увек јака.

Испитивања по фазама 

Експерименти обухватају три фазе:

Прва фаза је до сада обухватила 1.000 здравих особа између 18 и 55 година. По протоколу, друга и трећа фаза ће обухватити 10.000 добровољаца која ће укључивати децу и старије људе. Резултати треће фазе се ишчекују крајем септембра док ће резултати прве фазе бити објављени за неки дан.

Министар Сперанца тврди да је вакцина једина дефинитивна солуција када је у питању ковид-19: „За мене ће вакцина увек бити нешто што је за глобалну добробит, право свих грађана а не привилегија за одабране".

Министар је за Коријере дела сера рекао и да ће вакцину платити италијанска држава, да ће бити бесплатна и да ће је прво добити најугроженије особе.

„Говоримо о вакцини која предњачи над свим осталима, експерименти на људима су започели још у априлу. Велики део продукције ће бити у Италији захваљујући фирмама из Помеције и Анање",  рекао је Сперанца који се нада да ће се ова вакцина показати успешном без обзира на упозорење многих стручњака да за добру вакцину треба много времена а да није искључено и да се никада не пронађе, као што је случај са многим болестима.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво