Научници упозоравају: Дијабетичари су у већем ризику од прелома костију

Људи са дијабетесом имају и до четири пута већу вероватноћу за прелом бутне кости или других костију ноге, показало је ново истраживање.

Стручњаци су открили да су људи који имају дијабетес типа 1 у већем ризику од прелома, и то до четири пута, а они са дијабетесом типа 2, имају три пута већу вероватноћу за то у односу на људе који нису дијабетичари. 

Поред тога, истраживачи су закључили да се такав ризик за особе са дијабетесом типа 2 повећава и са применом инсулина.

„Дијабетес може изазвати бројне познате компликације, укључујући проблеме с бубрезима, губитак вида, проблеме са стопалима и оштећење нерава“, изјавила је ауторка и остеолог Татјана Вилаца са Универзитета у Шефилду.

„Међутим, до сада многи људи са дијабетесом и њихови лекари нису били свесни да су такође изложени већем ризику од прелома костију“, додала је.

„Морамо подизати свест о већем ризику лица са дијабетесом како бисмо им помогли да спрече преломе. Преломи могу бити врло озбиљни, посебно код старијих људи. Преломи кука су најтежи јер могу бити узрок високог инвалидитета“, упозорила је Вилаца.

„Око 76.000 људи у Великој Британији има прелом кука сваке године, а сматра се да од тога 20 одсто људи премине од последица поремећаја удружених са преломима. Код других људи, последице прелома узрокују зависност од других, спречавају покретност...“, наводи се у студији.

Процењује се да отприлике један од 15 људи у Великој Британији има дијабетес – озбиљно стање у коме је ниво глукозе у крви превисок, пише Дејли мејл.

Долази у два облика: тип 1, у којем тело не може да направи хормон инсулин који омогућава правилну апсорпцију глукозе из крви, и тип 2, где тело није у стању да произведе довољно инсулина, или где инсулин не „ради“ правилно.

„Пацијенти са дијабетесом и лекари који се брину о њима требало би да буду свесни повећаног ризика од прелома“, изјавио је један од аутора студије Стивен Камингс са Калифорнијског универзитета у Сан Франциску.

„Пацијенте треба охрабивати да питају своје лекаре шта да предузму у вези с тим ризиком, а лекари би требало да процене ризик и размотре лечење како би се он смањио“, наводе истраживачи.

„Надамо се да ће подизање свести о већем ризику за преломе код особа са дијабетесом постати нешто што ће утицати на рутински рад лекара“, рекао је још један од аутора студије Ричард Истел са Универзитета у Шефилду.

Комплетни резултати и закључци студије објављени су у часопису Боун.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво