Алергије – Ко се променио, биљке или ми

Из године у годину прича о алергијама не губи на актуелности. Поставља се питање, да ли смо се ми променили, или су се биљке промениле, или су за све криве климатске промене.

Гост Београдске хронике, професор Пеђа Јанаћковић са Биолошког факултета напомиње да промене климе утичу и на биљке и на људе, али биљке се много брже прилагођавају променама него људи. Мада ћемо се и ми временом прилагодити. 

„Када причамо о алергијама, заправо причамо о полену који биљке продукују, а у којем се налази мушки полни материјал. Он је врло важан за оплођење и биљке га продукују у енормној количини не би ли дошло до оплођења и формирања семена. С друге стране, полен у себи садржи неке протеине и ензиме и када те честице полена, које могу бити величине између 10 и 200 микрона, зависи о којим биљкама се ради, доспеју у организам, падну на мукозну слузницу, због тих протеина и ензима организам реагује. Код некога бурно, а код некога мирно јер има имуни одговор којим успева да превазиђе тај проблем. Тако настају алергије код људи“, објашњава професор.

У новије време постоје спрејеви који праве баријеру на слузници и онемогућавају да поленово зрно које доспе у дисајне органе дође у директан контакт са ћелијама и на тај начин се предупреди алергијска реакција. Исто тако, све маске које су данас у употреби из сасвим других разлога и те како могу да заштите од полена, напомиње професор Јанаћковић.

„И наочаре су од помоћи, али маске суштински могу да спрече пролазак честица полена јер су оне много веће од коронавируса који је 0,1 микрон и могу да буду врло делотворне“, наглашава гост Београдске хронике.

Пролеће је било доба када се појављивао највећи број алергија, али последњих година као да се сезона продужила на целу годину. Цветање биљака зависи од различитих услова и не догађа се сваке године у исто време, објашњава професор. Уколико дође до промена у спољашњој средини, ако је влажност ваздуха ниска или висока или температура виша, биљке ће реаговати онако како њима одговара. Оне имају широке могућности прилагођавања и неће сваке године цветати у исто време.

Постоји неки оквирни период у коме оне цветају, али продукција полена није увек иста. Некада ће у марту бити већа продукција полена код дрвенастих биљака, а некада ће то бити у априлу. 
 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво