Десет једноставних начина да се здраво храните без размишљања

Ако желите промене, најбоље је да не наступате радикално, већ мало по мало. Ауторка књиге "Атомске навике" Џејмс Клир указује помоћу којих малих промена у свом физичком окружењу можете да олакшате себи и да се дугорочно држите добрих навика.

За многе идеје које је представила, Клир одаје признање професору Брајану Вансинку са Корнел Универзитета, који је кроз бројне студије објаснио како наше окружење утиче на одлуке у исхрани.

1. Користите мање тањире

Већи тањири значе веће порције. А то значи да једете више. Ако мислите да принцип "само ћу ставити мање хране на тањир" делује исто, није баш тако. Фотографија испод објашњава зашто.

Кругови на слици испод су исте величине, али мозак (и стомак) их не виде тако.

Када поједете малу порцију са великог тањира, ваш ум се осећа незадовољно. Иста порција ће више нахранити мозак када је поједете са малог тањира.

2. Држите воду близу себе

Већина нас у току дана без размишљања сркне нпр. газирано пиће или узме гутљај кафе док ради друге задатке. Покушајте уместо тога ово: ставите велику флашу или бокал воде (када сте код куће) негде близу себе и нека ту буде током целог дана.

Открићете да, када вам је вода на дохват руке, чешће ћете се одлучити за њу и природно избегавати мање здраве напитке. Овај принцип је применљив и када сте у покрету, на путовању, у превозу.

3. Желите да пијете мање алкохола или газираних пића? Пијте из високих чаша

Погледајте ову фотографију: која линија изгледа дуже - хоризонтална или вертикална?

Можда погађате: обе линије су исте дужине, али наш мозак има тенденцију прецењивања вертикалних линија. Другим речима, пића у издуженим, вишим чашама изгледају веће за наше очи од нижих, рецимо округлих кригли.

Пошто висина ствари чини већим за разлику од ширине, заправо ћете пити мање из виших чаша. У ствари, обично пијемо око 20 oдсто мање из издужене чаше него из кратке, "пуначке" чаше.

4. Нека боја тањира буде у контрасту са бојом хране

Када су боје тањира и хране исте, ми природно сервирамо више зато што мозак не разликује величину порције од величине тањира. Зато су на пример тамно-зелени или тамно-плави тањири одлични када једемо "светлу" храну као што је паста или кромпир - што утиче да сипамо мање.

Али, када је у питању зелено поврће попут грашка, онда ова боја тањира није добар избор - сипаћемо више. Пробајте тада с црвеном.

5. Поставите здраву храну на видно место

Чинију са воћем или орашастим плодовима ставите негде близу улазних врата или тамо где пролазите при изласку из куће.

Када сте гладни или у журби, вероватније је да ћете зграбити прву ствар коју угледате.

6. Спакујте здраву храну у лепу, пластичну амбалажу, а нездраву храну замотајте у фолију

Стара изрека "далеко од очију, далеко од срца" потврђује се у овом случају. Јести није само физичка активност већ и емотивна. Наш мозак одлучује шта да поједе на онову онога што види. Отуда и израз "гладне очи".

Зато, ако склоните нездраве или мање здраве намирнице из видног поља, или их упакујете у "непривлачну" амбалажу, као што је фолија, већа је шанса да их нећете јести или барем нећете често.

7. Држите здраву храну у већим паковањима

Велике посуде у којима чувамо храну привлаче нашу пажњу и лакше их приметимо, а и посегнемо за садржајем. Храна у мањем паковању с друге стране може стајати месецима у нашој кухињи.

Бонус савет: ако купујете нешто нездраво у већим паковањима,, "разбијте" га у мање порције и спакујте - тиме ћете себе спречити да се преједате одједном.

8. Сервирајте оброк пратећи правило "пола тањира"

Када сервирате оброк, попуните половину тањира поврћем или воћем (зависно од тога шта вам је на менију), а на другу половину сипајте спремљено јело.

9. Користите стратегију "спољни прстен" када купујете здраву храну

У преводу, не лутајте "бочно" по радњи гледајући шта је све у понуди, на акцији и слично. Идите по "ободу" што је најчешће место где се налазе поврће, воће, разне здраве цереалије, месо.

Ако купујете по овом "спољном прстену" вероватније је да ћете купити само здраве намирнице и последично јести здраво када дођете кући.

10. Корак је примена!

Применимо неки од ових девет принципа на друге аспекте живота.

Ако хоћете да отежате себи непожељно понашање, лоше навике, повећајте број корака који вас води ка томе. Конкретније, посматрајмо пример са умотавањем нездраве хране у фолију.

То значи да ћете при одлуци да баш то једете, прво морати да видите ту амбалажу, затим да је одмотате или отворите, погледате шта је унутра, а тек онда одлучите да ли ћете то јести.

Насупрот навици да нездраву храну држите у некој чинији, лако доступној да само грицнете мало успут.

У случају трчања, ако желите да кренете наредног јутра припремите патике и одећу то вече, тиме ћете скратити отежавајуће кораке и кренути одмах на тренинг.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво