Док не будемо имали вакцину против коронавируса – изолација

Државе које желе да прогласе крај изолације и дозволе људима да се уобичајено крећу и иду на посао мораће да прате помно евентуалне нове случајеве заразе и да прилагоде мере све док вакцина против новог коронавируса не буде готова.

Строге мере које је Кина увела у борби против Ковида-19, зауставиле су први талас ширења вируса SARS-CoV-2, истичу истаживачи из Хонгконга. Међутим, опасност од другог таласа је изузетно реална, пише британски Гардијан.

„Док ове мере дају резултате и држе број новозаражених веома ниско, без колективног имунитета против коронавируса, све би могло поново да букне чим се вратимо у канцеларије, фабрике прораде, школе постепено врате ђаке у клупе и поново почнемо да се дружимо. Нарочито је ризик увећан од тзв. импортованих случајева будући да се коронавирус раширио свуда по свету“, објашњава један од истраживача Џозеф Т. Ву, професор Универзитета у Хонгконгу.

Кина је просечан број новозаражених по оболелом од КОвида-19 са два или чак три свела на мање од једног.

Надлежни би морали да прате изузетно пажљиво ситуацију на терену, истичу кинески стручњаци.

„Иако бисмо превентивних мера, попут друштвеног дистанцирања и промена навика у понашању, морали да се придржавамо још неко време, проактивно балансирање између враћања економских активности и одржавања ниског броја новозаражених била би најбоља стратегија док једног дана не будемо имали вакцину против коронавируса“, истакао је Ву.

Здравствени системи посртали и уз најбоље услове

Анализа кинеских стручњака објављена је у медицинском часопису Лансет, а заснована је на кретању епидемије у Кини.

Резултати показују да је стопа смртности у Кини била испод један одсто, док је у провинцији Хубеј, одакле је епидемија кренула, постотак преминулих био готово шест. Смртност је варирала и у односу на економско стање провинција, што се огледало и на доступној здравственој заштити.

„Чак и у најпросперитетнијим и најснабдевенијим мегаградовима, попут Пекинга, Шангаја, Шенџена и Венџоуа ресурси су имали ограничења и здравствени системи били су преоптерећени при наглом порасту броја заражених“, рекао је Ву нагласивши да због тога мере попуштају постепено и споро.

Уколико бисмо дозволили да број заражених поново порасте, и здравствени систем и економија били би изузетно угрожени чак и уз враћање идентичних мера.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво