Држите растојање од фрижидера – довољно је два метра

У изолацији се поштују многа правила, али најсвежије које кружи друштвеним мрежама гласи: обавезно растојање од фрижидера два метра. Разумљиво, јер када пуном фрижидеру додамо сате нервозе и доколице, јасно је да смо у плусу. Али само када је реч о килограмима.

То не значи да треба да заборавите на храну. Напротив, она је пожељна у виду три главна оброка и ужине.

"Што се тиче неких препорука за главни оброк, треба узимати у мањим количинама храну која је богата витаминима и минералима, пре свега то су воће и поврће. За доручак могла би да се узима сардина или туњевина. Поред тога хлеб од целог зрна и ферментисане млечне производе, јогурт или кисело млеко. Ручак, супа и вариво са месом или рибом, и за вечеру може да се узима исти оброк као и за ручак, али у мањим количинама. За ужину може воће", рекла је др Верослава, специјалиста исхране здравих и болесних људи.

Од воћа треба избегавати банане, а више јести јабуке и поморанџе. Подразумева се да слаткише ставите на црну листу.

"Шећери доводе до пораста, односно до бржег размножавања вируса и погодују вирусним инфекцијама, са друге стране погодују хеликобактеру у желуцу и самим тим могу да униште нашу добру бактеријску флору, која има утицај на одржавање имунитета", истакла је др Станковић.

А да бисте одржали јак имунитет није довољно само да водите рачуна о исхрани, већ је неопходно и да вежбате. Само 15 до 30 минута лаганих вежби не само да ће покренути мишиће и циркулацију већ и хормоне среће.

"Има толико материјала на нету, на Инстаграму, људи несебично деле своје тренинге и програме, што је јако фино. Ко неће и не тренира, за оне који су хтели да крену од понедељка, али нису због короне, такође постоји исто толико тренинга без оптерећења, тренинге за почетнике, које могу да прате, тако да немојте да тражите изговоре", рекао је тренер Драгутин Мрдак.

Изговоре, када је реч о исхрани, тако и вежбама, не би требало да имају ни старији од 65 година, на које се ових дана примењују најрестриктивније мере, као ни хронични болесници.

И ако доста времена проводите испред компјутера или телевизора, избегавајте да једете у исто време. Само оброк за столом спасиће вас тога да уносите више хране него што вам је потребно и борите се против новог непријатеља – вишка килограма.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво