Вирусолози: Отворите прозоре, пустите сунце, вирус нема крила

Председник Високог института за здравље Италије Силвио Брусаферо изјавио је да нема доказа да вирус кружи у ваздуху. Према расположивим епидемиолошким подацима, главни начини преношење коронавируса је преко капљица (ситне капљице пљувачке) и директним контактом.

„Нулте су могућности да ће коронавирус с летом нестати. Још знамо мало о пореклу и трајању овога вируса, познајемо га тек четири месеца, али знамо да су вируси веома осетљиви, и да не преживе екстремне температуре“, рекла је вирусолог Иларија Капуа директорка Универзитета "One Health Center of Excellence" на Флориди.

Капуа је подсетила да се епидемија САРС-а 2002. године ширила и преко система вентилације и грејања (еркондишна) у кућама и јавним установама, и да је могуће да се и коронавирус шири на исти начин.

„Ово је ванредна ситуација, али то није бескрајни тунел. Извући ћемо се из тога“, рекла је Капуа.

Како каже, сигурно је први позив који треба упутити је онај да се отваре прозори.

„Вирус не путује ваздухом и сунчевим зрацима, а ако уђу у просторије, на кревете, на чаршафе и на одећу, од помоћи могу бити агенси који и у случају проблема повезаних са бактеријама помажу у дезинфекцији“, саветује вирусолог Иларија Капуа.

„Из истог разлога, ако код куће имате заштитне маске, предлажем да их излажете сунцу, јер се на тај начин оне на неки начин дезинфикују. Дакле, без страха отварамо прозоре, вирус нема крила“, закључује Капуа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво