Црна или бела, чоколаду називају храном богова

Девет од десет особа на свету воли чоколаду, а десета увек лаже, каже једно истраживање о овој многима омиљеној посластици! Подаци кажу да су још око 2.000. године п.н.е. становници из долине Амазона познавали својства биљке какао, док археолошка истраживања на подручју Централне и Јужне Америке указују на то да су тек Маје и Астеци усавршили прављање какао напитка.

Чувени Казанова користио је чоколаду као љубавни напитак, а краљица Марија Антоанета имала је свог личног слугу, задуженог за прављење овог афродизијака. Било да је црна бела или млечна, са лешницима или воћем у облику пралина, бомбона, она има моћ да измами осмех.

Шта је чини тако вољеном?

"То што је слатка, изазива срећу и покреће ендорфин, буди весеље и радост. Сигурно је лековита у умереним границама. Мислим да има све више присталица црне чоколаде", истакла је продавачица у продавници чоколаде.

Мање је познато да је чоколада и лек, њен кључни састојак је какао, у медицини познат као антиоксиданс. Његови минерали могу да снизе крвни притисак, побољшају добар холестерол и снизе лош, поспеше лучење ендорфина и сератонина.

Ипак није свака чоколада лековита. Цела табла за оброк није добра за здравље.

„Црна чоколада се препоручује максимално три пута недељно, за оне који имају витку линију, док се млечна чоколада не препоручује, јер садржи за здравље лоше нутритивне састојке, као што су холестерол и лоше масти", истакла је нутрициониста.

Неки антиоксиданси из чоколаде јачи су него они у боровницама, а ова чаробна посластица садржи многе витамине.

Новија научна истраживања показују да мало чоколаде на сваких неколико дана може бити превенција и за срчана оболења. За то је задужен фаванол, кључни минерал који опушта крвне судове и тако снижава крвни притисак.

Данас су Швајцарци највећи потрошачи чоколаде на свету са 12.3 килограма по глави становника годишње.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво