Када и како треба користити маске за лице?

Многи људи широм Азије носе маске за лице како би покушали да се заштите од Ковида-19, болести узроковане новим коронавирусом. У Европи и Сједињеним Америчким Државама маске се ређе носе, али многи се питају: Да ли би их требало носити током пандемије?

Ројтерс преноси да је савет Светске здравствене организације да треба да носите маску само ако:

– негујете некога за кога се сумња или је потврђено да је заражен Ковидом-19

– ако кашљете или кијате, или сумњате да имате Ковид-19.

Маске делују тако што хватају капљице које се распршују приликом кашљања, кијања и дисања - то су главни пут преноса новог коронавируса.

Постоје две главне врсте маски: хируршке маске од тканине које се носе преко носа и уста и оне које се боље прилежу, а које се понекад називају и респираторима.

Маске које боље прилежу, попут Н95, могу понудити добру, али не и потпуну заштиту од заразних капљица, док напредни модел, маске Н99, могу пружити бољу заштиту, мада су се појединци жалили да се са њима теже дише.

„Н“ оцена се односи на проценат шестица пречника најмање 0,3 микрона који је маска дизајнирана да блокира: Н95 маске заустављају 95 одсто, а Н99 маске 99 одсто.

Прање руку и даље пресудно

Неке маске имају вентил на предњем делу како би се спречило да се приликом издаха кондензује влага изнутра, што чини маску влажном и подложнијом продирању вируса.

Маске су ефикасне само ако их комбинујете са честим прањем руку и не додирујете лице.

Свако ко користи маску мора да се постара да темељно опере руке сапуном и водом или средством за чишћење руку на бази алкохола.

Маска треба да прекрива уста и нос, а између лица и маске не сме бити празнина.

Колико год је то могуће, избегавајте додиривање маске.

Кад маска постане влажна, замените је новом. Немојте поново користити маске за једнократну употребу.

„Ношење маске такође може умањити склоност људи да додирују лице, што се дневно дешава много више пута него што схватамо и представља главни извор инфекције без одговарајуће хигијене руку“, рекао је Стивен Грифин, ванредни професор Институту за медицинска истраживања Универзитета у Лидсу, преноси агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво