Добра страна коронавируса – драстичан пад загађења ваздуха у Кини

Стручњаци из америчке свемирске агенције Наса истичу да је пад нивоа загађења ваздуха над Кином промена делимично повезана са смањењем привредне активности због коронавируса. Европске свемирске агенције и сателити Насе који прате загађење ваздуха регистровали су знатно смањење загађења азот-диоксидом у Кини.

Мапе Насе показују колико је ниво азот-диоксида мањи ове године у поређењу са истим периодом прошле године.

Смањење загађења поклапа се са рекордним смањењем активности фабрика у Кини пошто су произвођачи обуставили рад да би се спречило ширење вируса.

Научници Насе напомињу да је смањење нивоа азот-диоксида који стварају моторна возила и индустријска постројења, прво уочено у Вухану, где је било жариште вируса, а касније се проширило на остатак земље.

У Кини је потврђено скоро 80.000 случајева оболелих од коронавируса, а уведене су строге мере како би се спречило његово ширење.

Кинеске власти су 23. фебруара обуставиле промет према Вухану и затвориле многе погоне како би се спречило ширење заразе. То је довело до значајног смањења емисије фосилних горива која највише доприносе климатској кризи.

„Ово је први пут да видим тако драматичан пад у тако широком подручју због специфичног догађаја“, рекла је Феј Љу, истраживач квалитета ваздуха у Насином центру „Годард“.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво