Колико је безбедно да пластичне флаше користимо више пута

Сигурно је да сте некада пластичне флаше или балоне за воду и друга пића, пошто попијете воду или сок, користили поново, сматрајући да у томе нема ничег лошег, и да чак помажете очувању животне средине, јер сте пластични производ употребили више пута. Ипак, таква пракса некад може да угрози здравље.

Већина боца за воду које су за једнократну употребу направљена је од поликарбонатне пластике, савитљивог и прозирног материјала. Већина тих боца се производи коришћењем хемијског једињења које се назива полиетилен терефталат или ПЕТ. 

Боце направљене од ПЕТ-а дуго се сматрају сигурном алтернативом у односу на сличан материјал који садржи бисфенол А, за који је доказано да може имати последице за здравље и да утиче на срчане проблеме, развој канцера, хормонске поремећаје...

Али новија истраживања показују и да алтернативе без бисфенола А, ипак нису тако сигурне.

Проблем је што одређена хемијска једињења из пластичне боце прелазе у течност којом флаше пунимо. Иако пластичне боце можемо добро и темељно да оперемо, проблем са микропластиком је следећа препрека за вишеструко коришћење пластичне амбалаже.

Научници са Државног универзитета у Њујорку, тестирали су 259 посуда са флашираном водом и пронашли ситне комаде пластике у 93 одсто њих. Научно мишљење о „конзумирању“ ситне пластике је, међутим, подељено. Док неки стручњаци у томе виде могући проблем, други сматрају да микропластика не представља опасност за организам који је „савршено у стању да се на свој начин избори са микропластиком“.

Чак је и Светска здравствена организација категорисала ризик од уношења микропластике у организам као „низак“, иако наводи да је за крајњи закључак потребно још истраживања.

Једна ствар која је сигурна, без обзира на врсту пластике, јесте та  да ће течност којом пунимо већ употребљаване пластичне боце, садржати више једињења и честица микропластике ако боца има више набора и „рељефни“ дизајн. Такође, свакодневно прање пластичних флаша, доводи до додатног хабања и повећава могућност да се по тим микропукотинама скривају и таложе разна нежељена једињења и бактерије.

Закључак који и сами можемо да изведемо, а на који упућују и стручњаци је тај, да су сигурнија алтернатива пластичној амбалажи свакако – метална и стаклена.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво