Каква опасност вреба од фискалних рачуна

Свакога дана из куповине се вратимо са гомилом фискалних рачуна. Информације које нам они пружају изазивају различите емоције, али папир на коме се штампају директно утиче на наше здравље због присуства токсичне хемикалије, бисфенол А. Зато ће у Србији од 1. јула бити забрањена употреба папира на коме се они тренутно штампају.

Присуство бисфенола А у термалном папиру од кога се израђују фискални рачуни проучавала је и Алтернатива за безбедније хемикалије АЛХема, чија је програмска координаторка Јасминка Ранђеловић гост Јутарњег програма.

Још 2017. године АЛХема је тестирала присуство бисфенола А у термалном папиру и то пре свега у фискалним рачунима, али и у папирној амбалажи и пластичним посудама. Од свих 20 тестираних узорака фискалних рачуна, 19 је било позитивно на присуство бисфенола А и то у врло високим концентрацијама, од 0,63 до 0,91 одсто, а садашње дозвољено ограничење дозвољава да присуство бисфенола А може бити у концентрацији до 0,02, истиче Ранђеловићева.

„Бисфенол А је хемикалија која се иначе на глобалном нивоу користи у јако великим количинама. Неколико милиона тона се годишње ставља на тржиште, а у случају термичког папира, она се додаје као развијач боје. Бисфенол А је на нивоу европске Агенције за хемикалије класификован као изузетно токсичан и штетан по људско здравље“, објашњава гошћа Јутарњег програма.

Ова хемикалија се користи у термалним папирима које осим на фискалним рачунима добијамо и на паркинг аутоматима, потврдама о броју за чекање у реду, папиру за ЕКГ и тако даље.

Када је о фискалним рачунима конкретно реч, изложеност штетним материјама долази преко коже. Пошто се бисфенол А додаје и у поликарбонатну пластику (пластична амбалажа која на себи има ознаку 7), ове хемикалије има, на пример, и у флашицама за воду за вишекратну употребу.

Прва забрана везана за бисфенол А се односила на пластичне флашице за бебе, још 2011. године, нарочито због загревања и због тога што је бисфенол А лако растворљив у мастима и лако прелази у млеко. Сада је уследила за термални папир, а што се тиче конзерви и лименки бисфенола А има у премазу који се налази са унутрашње стране.

„Ту се још увек ради процена ризика, не само по здравље, већ, такозвана, социо-економска анализа. Јер да бисте забранили бисфенол А у неким производима, морате имати доступне и безбедније алтернативе“, напомиње Јасминка Ранђеловић.

Процена ризика која је рађена у европској Агенцији за хемикалије је пре свега рађена на најризичнијим групама, а то су запослени на касама који су свакодневно у контакту, али исто тако и књиговође, фармацеути и медицинско особље. Доказано је да ризик не може да се контролише што је био кључан разлог за забрану. Касније, на основу резултата те студије, дошло се до закључка да треба заштитити цело становништво, посебно труднице.

„Бисфенол А смањује плодност, утиче на развој плода и ендокрини је дисруптор, што значи да ремети рад хормонског система и може да подстакне развој гојазности, дијабетеса типа два и других метаболичких поремећаја", напомиње Ранђеловићева.

Зато деци не треба дозволити директан контакт са фискалним рачунима, а за особе које су због посла свакодневно изложене контакту са овом врстом папира, савет је да обавезно што чешће перу руке водом и сапуном пре узимања хране или да носе заштитне рукавице.

Безбеднији термални папир је стављен на тржиште још пре неколико година, тако да је он доступан и Европа је спремна дочекала ову забрану која је ступила на снагу 1. јануара. Што се нас тиче ми немамо властиту производњу термалних папира и зато је важно да увозници то имају у виду јер је одлука о забрани донета још 2017. године и имали су довољно дуг транзициони период да се припреме на ову меру, каже на крају гостовања у Јутарњем програму програмска координаторка АЛХеме, Јасминка Ранђеловић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво