Природа нас лечи и то без нежељених ефеката!

Боравак у природи одличан је за наше здравље. Иако то знамо, чини се да с времена на време то заборављамо. Већину дана проводимо у затвореном, испред рачунара, телевизора, таблета. Сазнајте зашто је важно да изађемо и зашто шкотски лекари прописују боравак у природи као терапију.

Када сте последњи пут шетали шумом, парком, крај реке? Када сте последњи пут сели или легли на траву, а када сте посматрали воду или птице? Ако се не сећате одговора, запитајте се шта је са вашим здрављем.

„Одвајање човека од природе битно нарушава све механизме унутрашње равнотеже код човека и самим тим нарушава ментално здарвље. Доводи до напетости, раздражљивости и уз додатне факторе и стрес свакодневног живота уводи и у депресију“, каже доц. др Ивана Сташевић Карличић, в. д. директора Клинике „Лаза Лазаревић“.

Веровали или не, боравак у природи је терапија. Лекари у неким земљама је и преписују. Зашто? Зато што позитивно утиче на наше ментално и физичко здравље.

„Можда ће вас зачудити да од октобра прошле године у Шкотској од свог лекара као рецепт можете добити боравак у природи. То се односи нарочито на пацијенте који имају менталне поремећаје, али и неке који имају органске поремећаје. Ова област медицине није нова. Она се зове екотерапија и већ 60-тих година је изашла једна књига која се тиме бави. У Америци постоји и колеџ на којем се ови лекари могу додатно школовати“, објаснила је проф. др Сања Мазић, специјалиста медицине спорта на Медицинском факултету у Београду.

Боравак у природи не утиче само на наш мозак, већ снижава и повишене параметре у нашој крвној слици.

„Одређени параметри, превасходно срчана фреквенција, крвни притисак, стрес, депресија, али исто тако и гојазност, шећерна болест, разни поремећаји понашања, дефицијенција витамина Д, имају много бољу прогнозу ако се особе баве физичком активношћу, у природи, наравно“, истакла је др Мазић.

Од зелениша у природи зависи и наша продуктивност. Свеж ваздух бистри нашу пажњу, концентрацију.

„Враћање тамо где ми припадамо утиче на целокупан квалитет живота. Пре свега, на наше расположење, концентрацију, миран сан на крају напорног радног дана, а самим тим и на све сфере живота на које ментално здравље утиче, а то су личне и пословне релације“, истакла је др Сташевић Карличић.

Када и како да узимамо ову терапију? У којој дози?

„Студије говоре да је 90 минута минимална мера. Једна судија са пацијентима који су били депресивни је поклазала да ће се за 70 одсто смањити симптоми код оних који 90 минута шетају по природи, у односу на само 40 одсто самњења симптома депресије код оних који шетају кроз тржни центар“, указала је др Мазић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво