Ранитидин повучен са тржишта Србије

Компанија „Хемофарм“ саопштила је да је „из предострожности, а у циљу заштите јавног здравља становништва Републике Србије“, донела је одлуку о добровољном, превентивном повлачењу свих серија лека „ранитидин“ са тржишта. Како Београдска хроника сазнаје, из продаје су повучени лекови свих произвођача из Србије који у себи садрже ранитидин.

Лек „ранитидин“ садржи активну супстанцу ранитидин-хидрохлорид, а према упозорењу Европске агенције за лекове, у поменутој активној супстанци детектоване су нечистоће под називом Н-нитрозодиметиламин (НДМА), образложено је у саопшењу компаније "Хемофарм".

У документу Европске агенције за лекове (ЕМА) изражена је сумња у могући штетан утицај нађене количине нечистоће НДМА на људско здравље, а што ће накнадним испитивањима бити потврђено или оповргнуто.

Европска агенција за лекове, у уској сарадњи са националним агенцијама за лекове, извршиће проверу свих готових лекова који у себи садрже активну супстанцу ранитидине-хидрохлорид различитих произвођача.

Контрола је почела 12. септембра и спроводи је Комитет за хумане лекове (ЦХМП) чији ће налаз бити правно обавезујући за све земље ЕУ, што ће и компанија „Хемофарм“, која послује у складу са европским принципима, такође поштовати.

Шта је лек „ранитидин“ и чему је намењен? 

Лек „ранитидин“ садржи активну супстанцу ранитидин која припада групи антагониста Х2 рецептора. Намењен је лечењу одређених стања и болести у којима је појачано лучење желудачне киселине. Користи се и у лечењу чира на желуцу, чира на дванаестопалачном цреву, чира после операције и слично.

На територији Републике Србије лек „ранитидин“ налази се у облику филм таблета, шумећих таблета и раствора за инјекцију, а пацијентима је доступан без лекарског рецепта или уз лекарски рецепт.

Пацијенти који су до сада користили „ранитидин“, требало би да се обрате свом лекару.

Наиме, на тржишту Србије постоје лекови из исте групе који су одговарајућа замена за „ранитидин“, али не садрже спорну супстанцу НДМА.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво