Сваке године оболи хиљаду људи: лимфом – рак лимфних жлезда

У свету са лимфомом живи око милион људи, а сваког дана око 400 њих изгуби живот. То су упозорења која стижу од лекара и удружења пацијената поводом „Светског дана борбе против лимфома“.

Сваке године у Србији око хиљаду особа добије лимфом, а сваки други оболели није ништа знао о тој болести!

„Велика већина не зна о каквој врсти обољења се ради, мисле да је излечивије. Врло се тешко идентификује и врло тешко сазнате да постоји у човеку“, рекла је Александра Младеновић из Удружења „Липа“.

Лимфом је рак лимфних жлезда. Некад је био редак, а данас је на петом месту најчешћих малигнитета.

„На основу светских статистика, где ми у средини, можемо доћи до закључка да се тај број повећао у односу на деведесете године за 40 одсто у односу на пре десет година за 15 одсто“, рекао је доктор Војин Вуковић, хематолог у КЦС.

Шта га изазива?

„Вируси, бактерије, хеликобактер-пилори – изазивач упале желуца – у свом процесу хроничног гастритиса може довести до лимфома“, рекао је др Вуковић.

Лимфом не боли, па се пацијенти касно обрате лекару.

Ноћно презнојавање, губитак у телесној маси за десет одсто, а такође повишена температура дуже од две недеље. Најчешћи симптоми: умор, замарање, слабост целокупног организма.

То су сигнали за узбуну. Што се болест раније открије, прогноза је боља.

„Када пацијент добије лимфом, са њим се може борити и победити. Са одређеним теже, са одређеним се лакше боримо. Различите су опције, где се постиже задовољавајући ниво, стопа излечења“, истиче др Војин Вуковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво