Киша, ветар и имунотерапија доносе спас од полена амброзије

Алергични ових дана муку муче са амброзијом. Концентрације полена амброзије у Београду, али и осталим деловима Србије, крајем августа и почетком септембра, биле су и десет пута веће од максимално дозвољених.

Време је ове године било идеално за бујање амброзије пошто смо имали влажан јун и јул. Сви услови били су испуњени да концентрација полена ове биљке буде вишеструко виша од дозвољене.

Једини спас је киша, што више кише, јер само она, уз ветар, може да спере полен и олакша живот онима који су алергични. 

„На сву срећу почеле су да падају кише, биљка је ушла у опадајућу фазу цветања“, истакла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Мирјана Митровић, руководилац групе за полен Агенције за заштиту животне средине. 

Према њеним речима, међу 24 врсте алергених полена које Агенција прати, полен амброзије има најјачи алергени потенцијал, то јест педесет одсто алергености носи ова биљка. 

„Агенција се мониторингом бави од 2002. године, ми не уништавамо амброзију него пратимо стање и са стручне стране упозоравамо. Највеће вредности су увек биле у Војводини. Нажалост, ове године се показало да је у одређеним данима Београд имао више вредности концентрације, Ваљево, Обреновац, значи кренула је ка централној Србији“, рекла је Митровићева и додала да управо ширење овог корова доказује да мере у протеклом периоду нису биле успешне.

Београд је 22. августа имао скоро 1.000 поленових зрна по метру кубном ваздуха, што је концентрација која је била максимална од када се врши мерење. Дозвољена концентрација је 60 зрна по метру кубном.

„То су вредности када почињу да реагују и до сада здраве особе“, објашњава Митровићева и истиче да је неопходна планска и интензивнија борба против амброзије.

Будући да је реч о изузетно инвазивном корову, већ у овом моменту би требало размишљати о стратегији борбе против ње за следећу годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво