Поремећај пажње и хиперактивности скрива генијалност?

Родитељи су често забринути да њихова немирна деца, која имају проблема с концентрацијом и наглим реакцијама, пате од поремећаја пажње и хиперактивности. За утеху, 500 година након смрти чувеног Леонарда да Винчија, архитекте, проналазача, инжењера, вајара и сликара, научници тврде да је би он имао карактеристике људи који пате од овог поремећаја.

Чувени Леонардо да Винчи можда је имао АДХД (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder), односно хиперактивност и поремећај пажње. Бар тако тврде лондонски стручњаци.

„Очигледно је тешко направити било какву психијатријску дијагнозу јер немамо биолошке маркере, али сам сасвим сигуран да је АДХД, међу свим сугестијама које су направљене у прошлости, најверодостојније објашњење Леонардовог расутог генија и неприкладног понашања“, каже професор Марко Катани са Краљевског колеџа у Лондону.

Поремећај карактерише неспособност да се задаци приведу крају, немир, потреба за покретом, расејана пажња, одуговлачење...

„Модерна дијагноза АДХД-а нема никакве везе са коефицијентом интелигенције. Заправо, моја намера била је да користим Леонарда као некога ко је имао велики таленат, велику креативност, а ипак се борио да оствари и заврши задатке“, објашњава Катани.

АДХД може да буде и фактор изузетне креативности.

„Ако је Леонардо да Винчи имао АДХД, онда свако може имати овај поремећај и право да постигне свој потенцијал“, закључује Катани.

Психолози кажу да се овај поремећај у понашању, обично уочава код деце. Али се све више дијагностикује и код одраслих, укључујући и људе који воде успешне животе. Да Винчи је, на пример, стално био у покрету, мало спавао, радио ноћу, био је и леворук, веровантно дислексичан, што су честе одлике људи са поремећајем АДХД.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво