Тужни понедељак – најдепресивнији дан у години

Празнична еуфорија се полако стишава, остало је да прославимо Српску нову годину, а недељу дана после тога, чека нас тзв. тужни понедељак. Научници су израчунали да је трећи понедељак у јануару најдепресивнији дан у години.

Почео је жељама које смо замислили у новогодишњој ноћи и обећањима да ћемо ове године остварити зацртане циљеве. Завршиће се рачунима и наплатом чекова које смо исписивали крајем децембра. Због тога је, показују статистике, јануар најдепресивнији месец.

Бруцоши кажу да им јануар тешко пада јер их тада стигну све обавезе. Све нам је некако ново и непознато, превише обавеза, први испитни рок, истичу студенти прве године.

Почетком јануара обично се иде и на славе и репризе Нове године, посете пријатељима и обилази се родбина, а то, истичу психолози, може да буде исцрпљујуће. Такође, због кратког дана и мање сунчеве светлости један број особа пати и од такозване зимске депресије, па се тако у јануару не угасе само лампице на јелци.

„Престаћу да пушим или смањићу килажу, почећу да вежбам – то су најчешће одлуке, али заправо у оном тренутку реализације људи схватају да је много лакше одлучити него остати доследан у томе и због тога се врло брзо већина њих разочара и одустане“, наглашава социолог Далибор Петровић.

Према његовим речима, највећи број људи заправо одустане од одлука које је донео током новогодишње ноћи.

„Исто тако истраживања показују да су они који донесу одлуке у много бољој шанси да промене нешто него људи који, рецимо, уопште не доносе никакве одлуке", указује Петровић.

Јануар је и месец у којем се највише људи разведе и месец у којем се на Твитеру објављује највише негативних порука.

„Наравно да за сваког човека појединачно сваки дан може бити или депресиван или срећан, али гледано у просеку има пуно разлога да верујемо да је управо јануар, после новогодишњих празника, и најдепресивнији месец", сагласан је Далибор Петровић.

„Тај 15. јануар заправо за Србе би био прави датум јер ми имамо и ту Српску нову годину тако да после 14. долази 15, отрежњење и окретање ка свакодневном животу“, сматра Петровић.

Формула коју је смислио британски психолог Клиф Арнал даје резултат да је трећи понедељак у години најдепресивнији. Тужни понедељак, ове 2019. године, требало би да буде 21. јануара.

Лоше расположење не би требало да нас савлада у понедељак, бар ће, како за сада најављују, временске прилике и ледени дани остати иза нас, а онда су и шетње и дружење лепши.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво