Лоша хигијена уста и зуба пут до многих болести!

Осим непријатног задаха, лоша хигијена уста и зуба може да доведе до много озбиљнијих проблема. Вишегодишње научне студије показују да је лоше здравље уста у директној вези са развојем кардиоваскуларних и респираторних болести.

Неке поруке које долазе из уста, мимоилазе гласне жице. Бројна истраживања показују да и зуби могу доста да кажу о нашем здрављу. То први виде стоматолози.

„Неуобичајено је да се нађу спонтана крварења, која могу настати не само због парадентозе, већ и дијабетеса. Пуцање глеђи по вертикалној површини може да укаже на поремећај желудачне киселине“, објашњава стоматолог Милан Куљача.

Стоматолог посматра зубе, уста, језик. Тачно се зна које упозоравајуће поруке шаље каријес.

„Каријес указује на лошу навику, одржавање хигијене. Међутим, могуће је да укаже на системска обољења, инфективне или неинфективне природе“, каже Куљача.

„Имамо случајеве када мајка заслади млеко деци, која тако са пуно шећера у устима заспи. Тако можете очекивати само каријес“, наводи председник Удружења стоматолога Србије, Обрад Зелић.

А и наслаге каменца имају шта да поруче.

„Каменац говори да је запостављена орална хигијена. Врло често се пацијенти љуте када им кажемо да нису прали зубе редовно. Он указује на то да није ишао редовно. Утиче на крварење, повлачење десни, убрзање процеса патолошког разарања потпорног апарата и убрзава парадентопатију“, истиче Зелић.

„Доводе до расејавања микроорганизама системски преко крвотока и нападају слезину, јетру, па чак и срце", каже стоматолог Милан Куљача.

Не треба игнорисати крварење десни.

„Крварење десни нам указује на то да се нешто озбиљно дешава на потпорном апарату зуба, који држи зуб у кости. Ако он пропадне, пропада и зуб“, упозорава Зелић.

За боље орално здравље потребно је да узмете ствари у своје руке. За почетак четкицу и пасту. Друга лекција коју морамо да савладамо од малена јесте одлазак на редовне контроле код стоматолога.

„Треба три пута дневно прати зубе, по три минута. Правилно је као што учимо децу“, додаје Куљача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво