Митохондријски гени могу да се наследе и од очева

Упркос установљеном мишљењу у генетици да се митохондријски гени наслеђују од мајке, најновије истраживање открило је и да очеви могу да их пренесу на потомке. Та чињеница би могла да промени начин на који се лече митоходријске болести, али и да потпуно доведе у питање генетско тестирање и утврђивање порекла по мајчиној линији.

Митохондријски геном је одвојен од остатка ДНК и налази се унутар хиљада митохондрија у нашим ћелијама, за разлику од осталог генетског материјала који је смештен у једру.

До сада је у научним круговима толико постало уврежено мишљење да се наслеђује од мајке да се митохондријски геном такође назива и „Евин ген“. Тестирање митохондријског генома се користи код утврђивања порекла са мајчине стране, а теоретски би, уколико би ишли довољно у прошлост, могли да уђемо у траг и првој мајци свих људи.

То ће све морати да се мења након објављивања истраживања у Proceedings of the National Academy of Sciences.

Доктор Шију Луо са Дечје болнице у Синсинатију сусрео се нечим веома чудним. Четворогодишњи дечак примљен је у болницу са симптомима који су указивали на митохондријску болест.

Секвенцирање дечакових митохондрија открило је да не постоје мутирани гени који би изазвали болест, али су се Луо и његове колеге, ипак, одлучили да испитају и чланове породице и изврше упоредни тест.

Око 40 одсто дечакових митохондрија подударило се са дедом са мајчине стране, а само 60 одсто је дошло од његове баке.

Након тестирања осталих чланова, као и две друге породица у којима су забележене митохондријске болести, Луо је открио да се наслеђивање по мушкој линији, иако веома ретко, десило најмање 17 пута у те три породице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво