Шетњом до здравља

Само један од предлога шта треба радити да би се човек осећао боље, да би био срећнији је – пешачите! То је најздравија рекреација, а не кошта ништа. Довољно је да имате воље и удобну обућу.

Ногу пред ногу, у бржем ритму, у пару, са друштвом или соло. Само је важно шетати, лекари кажу, најмање пола сата дневно.

„У вашем организму после пола сата шетње долази до лучења хормона задовољства, то су серотонин и ендорфин. Ти хормони опуштају наш организам, успоравају срчани рад, побољшавају циркулацију, побољшавају дисање, дакле једно благостање за наш организам“, објашњава кардиолог др Предраг Митровић.

Планинарима је пешачење стил живота у којем, кажу, истински уживају. Кад није са планинарима, Славица шета са унуком Калином.

„Још од најранијег детињства кад сам са баком шетала ливадама до других места, ја сам створила навику да пешачим. Док сам била ђак, из школе сам се увек враћала пешке, од 12. гимназије па све до Трошарине. У студентско доба сам се учланила у планинарско друштво и почела да освајам планине, од оних нижих, виших па све до оних највиших стеновитих, од преко 2.500 метара“, каже Славица Ракић из Планинарског друштва „Железник“.

Истраживања су показала да су власници паса здравији и виталнији јер најмање два пута дневно љубимце изводе у шетњу.

Ана признаје да није била неки шетач, све док, пре шест година, у њен живот није ушао Шврћа.

„Шетам и кад је сунце и кад је киша и кад је хладно и када пада снег и ноћу и дању, и када сам баш уморна и дођем са посла, он ме само погледа и мотивише и кад се вратимо из шетње, обоје смо срећни, а и здравији, јер доста времена у току дана проведемо у шетњи“, прича новинарка РТС-а Ана Стаменковић.

Лекари кажу да је пешачење корисно за људе свих животних доби, наравно у складу са физичким могућностима.

Некада зграде до четири спрата нису имале лифт. Тада се градило по ЈУС-у, за оне млађе да преведемо, по југословенском стандарду.

Не користите лифт за ниже спратове, млађи могу да прескачу по једну степеницу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво