Неинвазивна стимулација мозга добра и за здраве и за болесне

На Војномедицинској академији одржан је Симпозијум о клиничкој неурофизиологији са међународним учешћем. Најважнији предавач скупа и гост Београда јесте професор Михаел Ниче са Института за неуронауку из Дортмунда. Представљена су најновија достигнућа у области стимулације мозга, и код здравих и код пацијената са различитим здравственим проблемима.

Овај уређај на глави користан је и пре свега безбедан. То је техника стимулације мозга код људи у будном стању. Пре осам година одобрена је у Америци за лечење депресије када нема опоравка лековима.

„Шта радимо, стављамо ту машину на главу, укључујемо благу струју и тако утичемо на одређене мождане функције, мењамо активности нервних ћелија. Највише истраживања спроводимо код пацијената после можданог удара, или оних са Паркинсоновом болешћу. У зависности од обољена, протокол најчешће подразумева двонедељне третмане једном или два пута дневно“, објашњава Михаел Ниче из Института за неуронауку у Дортмунду.

На Војномедицинској академији метода неинвазивне стимулације мозга примењује се двадесетак година, али само у истраживачке сврхе. Стручњаци из неурологије, неурофизиологије, физијатри и многи други, очекују да ће ускоро бити одобрена јер је доказано да нема нежељене ефекте, а помаже.

„Испитујемо хоризонте нових сазнања и сазнајемо колико можемо под утицајем ове стимулације у жељеном правцу, на једна позитиван начин мењати функције мозга након појединих оштећења, након појединих болести“, каже проф. др Тихомир Илић из Лабораторија за неинвазивну стимулацију мозга на ВМА.

Неинвазивна стимулација мозга може да се примењује и код здравих особа у побољшању памћења, пажње, будности или лингвистичких капацитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво