Вештачка шака која осећа додир

Група научника из Италије и Шведске развила је прву вештачку шаку која, баш као и права, може да осети додир. Вештачку шаку покрећу четири мотора, а њен рад контролише се из мозга, без грчења мишића.

Двадесетдвогодишњем Швеђанину, Робину Аф Екестаму, лекари су пре неколико година ампутирали део десне руке како би зауставили ширење рака.

Са класичном протезом Робин није могао да обавља свакодневне послове.

Захваљујући изуму шведских и италијанских научника, добио је вештачку шаку, која повезује нервне завршетке са 40 сићушних електронских сензора на самој шаци.

„То је сјајно. Имам осећај који нисам имао веома дуго. Ако неки предмет чврсто зграбим, могу да га осетим прстима што је чудно јер их ја немам. То је фантастично", одушевљено је прокоментарисао Робин Аф Екстам.

Вештачку шаку покрећу четири мотора, а њен рад контролисаће се из мозга, без грчења мишића.

„Вештачка рука имаће повратни ефекат, јер ће омогућити пацијенту да осети шта се догађа у спољном свету кроз додир. Баш као и права рука", објашњава Кристијан Кипријани, италијански научник који је био део тима који је развио ову протезу.

Научници који раде на протезама поставили су себи наредни циљ. То је стварање трајне замене за удове, која би била хирушки припојена за тело.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво