Читај ми!

Откривена структура ензима који утичу на развој карцинома

Амерички научници остварили су напредак у откривању атомске структуре ПРЦ2, комплекса ензима који имају кључну улогу у развоју више врста карцинома.

Они се надају да ће успети да открију шта подстиче мутације на гену ПРЦ2 или репресивном комплексу поликомба 2, који се повезује са развојем лимфома, леукемије, тумора на мозгу, али и бројним урођеним болестима које утичу на процес раста.

„Откриће нас доводи корак ближе разумевању начина на који ПРЦ2 функционише у нормалним ћелијама и на који начин мутације у овом гену узрокују тешке болести“, рекао је један од научника који су радили на студији, Xин Лиу са Универзитета у Тексасу.

Репресивни комплекс поликомба два има битну улогу у више процеса у људском организму, коју су кључни у процесу старења, укључујући одржавање идентитета ћелија и њихово умножавање, као и еластичност матичних ћелија.

Овај комплекс модификује специфичан протеин унутар хроматина - нуклеопротеинског садржаја хромозома, који помажу у одржавању генских образаца.

Мутације на гену ПРЦ2 прекидају његов исправан рад, што има озбиљне последице на људско здравље.

„Производња превише или премало ПРЦ2 ензима може неочекивано смањити активност гена или их додатно активирати, што није добро за ћелију. У овој студији открили смо на који се начин уобичајена висина ПРЦ2 ензимске активности одржава и регулише“, рекао је Xин Лиу.

Лиу и његове колеге израдили су три-де атомску структуру кристала ПРЦ2, користећи посебну технику која се назива рентгенска кристалографија.

То значи да коначно може прецизно упоредити на који се нацин ПРЦ2 понаша у нормалним и болесним станицама и на који начин његова интеракција са хроматином и ћелијским протеинима утиче на њихов раст.

Следећи корак је применити ове, нове информације у истраживању о томе на који начин нови лекови могу спречити ензимску активност ПРЦ2. Лиу каже да научници истражују потенцијал таквих лекова у лечењу неколико типова лимфома. Резултати истраживања објављени су у часопису Science.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво