Читај ми!

Супер храна – чија семе

Чија – лековито семе које многи дефинишу као „магичну“ семенку, намирницу која чини мала чуда унутар људског организма. 

Чија расте на просторима Латинске Америке. Има пречник од око милиметар, па је обликом најсличнија маку. Тамне је боје, углавном браон и сиве, а понекад и беле.

Чија је биљка најбогатија са Омега 3 масним киселинама. Садржи их и више него ланено семе, које је познато по великом садржају ових киселина.

Омега 3 киселине су веома важне за раст и правилно функционисање многих телесних функција.

Осим масним киселинама, чија семе је богато протеином и влакнима, а такође садржи и витамине, минерале и антиоксиданасе.

Главна карактеристика овог семена је његова моћ упијања воде. Чија семе „воли“ воду. Када га потопите у воду, упиће до 12 пута више воде од сопствене тежине.

Одлично је за регенерацију коже, па су креме које у себи садрже семе чије све популарније.

Погодно је и за сагоревање масти. Њихов гел ствара физичку баријеру између угљених хидрата и дигестивних ензима који их разбијају и успоравају претварање угљених хидрата у шећер. Зато се препоручује и дијабетичарима.

Ово семе јача организам и, као што је случај и са другим семенкама, позитивно утиче на органе за варење.

Садржи и 37 одсто прехрамбрених влакана која подстичу рад црева. Дијете, односно стриктна исхрана базирана на конзумирању овог семена се показала сјајном као превенција од рака дебелог црева.

Семе је веома благог и пријатног укуса и лако се комбинује са другим намирницама, јер им не мења укус, а повећава хранљивост и веома је лако за варење.

Погодно за здравље, али не и за новчаник, јер 100 грама чија семена око 1.700 динара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво