Решавање проблема прекомерног знојења

Прекомерно знојење или хиперхидроза представља значајан како психолошки тако и социјалани проблем нарочито код младих особа. Др Иван Кухајда за Магазин сајта РТС-а објашњава шта узрокује овај проблем и наводи торакоскопску симапатектомију као једино трајно решење.

Иако не представља значајан медицински проблем, прекомерно знојење или хиперхидроза присутна је код приближно три одсто светске популације, нарочито код младих особа, представљајући значајан, како психолошки, тако и социјални проблем.

Доктор Иван Кухајда са Клинике за грудну хирургију из Сремске Каменице за Магазин Интернет портала Радио-телевизије Србије говорио је о узрочницима хиперхидрозе и савременим методама лечења.

Како др Кухајда наводи, хиперхидроза се може поделити на примарну и секундарну.

"Код примарне хиперхидрозе узрок није познат. Јавља се већ у детињству или пубертету, манифестујући се готово свакодневно. Особе са овим проблемом избегавају контакте са другим особама због стално влажних дланова, носе широко тамну одећу код појачаног знојења испод пазуха, полако се повлаче у себе, отуђујући се од друштва", истакао је др Кухајда.

Појачано знојење ствара осећај непријатности и несигурности чиме се, према речима др Кухајде, последично појачава и знојење и настаје зачарани круг.

За постављање дијагнозе примарне хиперхидрозе неопходна је дугогодишња историја појачаног знојења, као и клинички преглед пацијента.

"Не постоји прецизна скала интезитета за хиперхидрозу, те се најчешће примарна хиперхидроза дели квалитативно на благу, умерену и озбиљну", објаснио је др Кухајда.

Секундарна хиперхидроза настаје као последица неких других поремећаја. Најчешће прати хипертиреодизам, разне врсте тумора попут феохромоцитома, карциноида, туморе хипофизе, туберкулозу, неуролошке и психијатријске болести итд.

За разлику од функционалног знојења, које настаје као последица физичких вежби, премора, повишене телесне температуре или спољашње темературе, примарна хиперхидроза настаје као последица емоционалних проблема и анксиозности.

"Хиперхидроза се даље дели на фокалну када су знојењем захваћени само поједини делови тела, дланови, пазушне јаме, лице, табани и на генерализовану хиперхидрозу када је појачаним знојењем захваћено цело тело", навео је др Кухајда.

Трајно решење проблема са знојењем

Када је терапија у питању, највећи значај имају дијетски режим исхране, затим антиреспиранти и дезодоранси, лекови, јонофореза и ботокс, а као једино решење са трајним ефектом, Кухајда наводи тораскопску симпатектомију.

"Торакоскопска симпатектомија једина је терапијска процедура која има трајан ефекат. Већ 30 година се изводи свуда у свету са изванредним резултатима и спада у стандард лечења тежих форми примарне фокалне хиперхидрозе", објаснио је доктор Кухајда.

Према његовим речима, ова терапијска процедура спада у минимално инвазивну процедуру са ефикасношћу од 100 одсто. Ради се о једнодневној операцији.

Пацијент ујутру дође на заказану операцију и неколико сати након захвата напушта болницу, способан за обављање свих свакодневних активности, без потребе за боловањем, рехабилитацијом и употребом лекова.

"Операција се изводи у општој анестезији, траје око 30 минута, оперишу се обе стране грудног коша. Кроз три реза величине од по пет милиметара",  прецизирао је др Кухајда истакавши да ожиљака после интервенције готово да и нема, а резови се налазе на бочним странама грудног коша.

Ефекат операције се јавља одмах након буђења из анестезије. Пацијент се буди са сувим и топлим длановима, пазушним јамама, а компликација на другим органима готово да и нема.

 

"Код неких пацијената се после операције јавља пролазно компензаторно знојење, најчешће леђа и стомака, док се организам не привикне на мању продукцију зноја, које пацијенти, у највећем броју случајева, добро подносе", истакао је Кухајда и додао да после операције дланови, пазушне јаме и лице неће бити апсолутно суви и да треба очекивати нормално знојење у складу са спољашњном температуром или физичким активностима.

Клиника за грудну хирургију Института за плућне болести Војводине у Сремској Каменици једина је установа у Србији и у земљама у окружењу где се торакоскопска симпатектомија изводи већ 15 година и то не само због прекомерног знојења, већ и због других медицинсих индикација.

Уз упут за болничко лечење операција је бесплатна, док без упута кошта 1.000 евра у динарској противвредности које пацијент уплати на жиро рачун Института и уплатницу предаје као званичан документ.

"Код свих пацијената који су оперисани због хиперхихидрозе, операција је успела и махом сви наводе да им се квалитет друштвеног и социјалног живота након операције драстично поправио. Много су сигурнији у себе, немају проблема да се рукују са другом особом, могу да носе одећу различитих боја без бојазни од флека од зноја испод пазуха", истакао је доктор Иван Кухајда.

На Клиници у Сремској Каменици сваке седмице том оперативном захвату подвргне се 15 пацијената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво