Савезник у борби за боље здравље

Целулоза која поспешује рад црева, витамини и минерали који се снажно „супротстављају" слободним радикалима, само су неки од разлога за конзумирање две до три свеже крушке током сезоне.

Сочне и слатке са меком и понекад зрнастом текстуром, свеже крушке од давнина носе епитет „дара богова".

Иако сезона овог воћа траје од средине августа, до краја октобра, постоји велики број сорти које се могу наћи и до дубоко у зиму.

„Рођака" јабуке најчешће је у доњем делу шира, а боја танке коре варира између светло жуте, зелене, смеђе, па и црвене и комбинација две или више тих боја.

Заштита од слободних радикала

Нутриционисти крушку оцењују као добар извор витамина Ц и бакра. И један и други важе за антиоксидантне материје које штите ћелије од оштећења која могу нанети слободни радикали.

Витамин Ц је растворљив у води и осим антиоксидантне функције, одлична је подршка имуном систему.

Бакар је организму неопходан у борби против слободних радикала који настају током природних метаболичких процеса, као и када се бела крвна зрнца боре против бактерија и вируса.

Уколико их организам не елиминише, неке врсте слободних радикала оштећују ћелијски мембрану, што доводи до старења ткива, а тиме и организма, као и појаве бројних болести.

Само једна крушка средње величине може да подмири око 11 одсто дневних потреба организма за витамином Ц, као и 9,5 одсто препоручене количине бакра.

Драгоцена целулоза

Захваљујући влакнима којима обилује ово воће проблеми са редовним одласком у тоалет постају прошлост.

Висок садржај влакана дуго пружа осећај ситости. Управо због тога дијетолози и нутриционисти саветују да је током сезоне добро појести најмање три крушке дневно.

На тај начин уноси се мање калорија него иначе, што је вишеструко корисно.

Сласни зеленожути плодови, осим воде садрже воћни шећер, изузетно важну целулозу, пектине, органске киселине, али и витамине А, Б и већ поменути витамин Ц.

Лекари често саветују већи унос тог воћа у случају потребе за калијумом, а крушке су добар извор и других минерала попут фосфора, хлора, натријума, магнезијума, калцијума, сумпора, гвожђа и флуора.

Захваљујући високом садржају шећера, крушка је нешто веће енергетске вредности од јабуке.

Садржи и знатну количину танина, састојка који је уз целулозу, драгоцен за убрзавање метаблизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво