„Војвођанска банана“ је и лек и храна

У време када „здрава храна“ стиче све више присталица, бундева је свакако намирница коју не треба занемарити, поготово сада кад јој је сезона. Због обиља драгоцених лековитих састојака и специфичног укуса и мириса, многи је с правом називају „војвођанском бананом“.

Са обиљем драгоцених лековитих састојака, бундева (Cucurbita pepo) незаобилазна је намирница на трпези.

Специфичног укуса и мириса, ова једногодишња зељаста биљка стигла је из Јужне Америке, где је вековима била главна намирница у исхрани индијанских староседелаца.

Многи је с правом називају и „војвођанском бананом“.

Данас се једе у читавом свету, од ње могу да се припремају и слана и слатка јела, може да се једе жива, динстана, печена, пржена, а на организам изузетно благотворно утиче и свеже цеђен сок.

Али, бундева се не узгаја само због јестивог плода, који може бити тежак и више од десет килограма, већ и због уљевитих семенки, од којих се прави карактеристично уље које чува све корисне састојке семенки, а због специфичног укуса даје посебну арому јелима.

Мање је познато да плод бундеве садржи аминокиселину која подстиче излучивање серотонина у организам, хормона који ствара ведро расположење и осећај среће.

Зато је много боље да, уместо таблета, особа која је нерасположена поједе кришку куване или печене бундеве, саветују народни лекари.

У свакодневној исхрани, тврде стручњаци, спречава анксиозност и појаву депресије. Такође, стручњаци тврде да бундевино уље регулише ниво холестерола, превентивно делује код функције мокраћне бешике и помаже у лечењу синдрома иритираних црева.

Истраживања су потврдила да ово уље смањује ризик од појаве неких врста камена у бубрезима.

Плод бундеве садржи 90 процената воде, али много минерала и витамина, због чега је идеална намирница за све који желе да смршају.

Бундева садржи каротин или провитамин А, витамине Ц и Б групе - Б1, Б2, Б3, Б6, али и ниацин, фолну киселину.

Од минерала највише има калијума, фосфора, калцијума и гвожђа, као и многих олиго и микроелемената.

Садржи и више од 60 процената незасићених масних киселина и богата је биљним протеинима, беланчевинама. Садржи и пектине, целулозу, као и друга биљна влакна, што је чини лако варљивом. Масноћа готово да нема, јер се у 100 грама бундеве налази само тридесетак калорија.

Плод бундеве се у народној медицини препоручује као диуретик за избацивање сувишне воде из организма, нарочито код људи оболелих од реуме, гихта, запаљења бубрега и бешике.

Бундеву могу да једу и дијабетичари под условом да је не заслађују, као и особе са обољењима желуца и танког црева.

Ко има псоријазу бундеву треба да једе сваки дан док је има на пијаци, кувану, печену у рерни или као сок.

Код болних проширених вена бундева такође може да помогне, препорука је народне медицине. Довољно је да се свеже истругана бундева стави као облог на болна места и држи што дуже.

Особама са запаљењем бешике или бубрега саветује се да свакодневно једу оброк који се састоји од динстане бундеве са мало парадајза и исецканог црног лука. Све то, пре изношења на сто, треба зачинити са кашиком до две павлаке, али без соли.

Бундева је изузетно богата витамином А, који је важан за добар рад очију, а поготово мрежњаче. Захваљујући бетакаротину, представља снажан антиоксиданс и штити око од катаракте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво