Читај ми!

Јагодице и бобице чувају женско срце

Пут до здравог кардиоваскуларног система за припаднице лепшег пола веома је укусан, кажу најновија истраживања. Редовном конзумацијом јагода и боровница значајно се умањује вероватноћа од срчаног удара, истичу стручњаци.

Млађе жене које једу пуно боровница и јагода имају мањи ризик од срчаног удара, показало је америчко истраживање спроведено на чак 100.000 жена на основу њихових прехрамбених навика, преноси Њујорк тајмс.

Припаднице лепшег пола које су недељно конзумирале више од три порције боровница и јагода, намириница које садрже флавоноид антоцијан, имале су 34 одсто нижи ризик од срчаног удара у односу на оне које су јеле мање тог воћа.

Научници сматрају да црвено и плаво воће и поврће садржи високе концентрације антоцијана, флавоноида који може помоћи у снижавању крвног притиска и побољшању функције крвних судова.

Научници с „Харварда" су током осам година пратили 100.000 жена старости од 25 до 42 године, прикупљајући податке о њиховим прехрамбеним навикама. Током овог периода, њих 405 је имало срчани удар, који је за неке од њих имао фаталан исход.

Према резултатима објављенима у часопису Circulation, испитанице које су уносиле највише антоцијана имале су 32 одсто боље изгледе по питању срчаних удара од оних које су уносиле најмање, или недовољно овог састојка.

Истраживањем је утврђено да други флавоноиди нису били повезани са смањеним ризиком од инфаркта.

„Не ради се о магичном решењу", каже вођа истраживачког тима, епидемиолог Ерик Рим с „Харварда".

„Боровнице и јагоде истичу се међу здравом храном, о којој већ много знамо, тако да је ово само једна компонента", додао је доктор Рим.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво