Читај ми!

Ђумбир, лек на празничној трпези

До наше трпезе лековита биљка ђумбир пропутовала је дуг пут из Азије. Осим у тањиру, ароматични корен своје корисне особине показује и у контакту са кожом и косом, па се све чешће налази на листи састојака козметичких производа.

На празничном списку намирница требало би обавезно да буде и ђумбир. Осим што је пријатног и освежавајућег укуса, ова биљка вишеструко благотворно делује на организам.

Корен биљке пореклом из Азије, нашао је своје место у већини светских кухиња. Нашој су свакако најближи колачићи у које се додаје ђумбир у виду зачина.

Млади ђумбир углавном се кисели и користи у припреми јела, али се такође може скувати и укусан чај од очишћеног, исеченог корена у комбинацији са соком од лимуна или наранџе и додатком меда.

Овакав напитак посебно делује и на циркулацију скалпа, али и периферних делова тела, па га припаднице лепшег пола радо користе у борби против целулита.

Као зачин, најчешће је коришћен у кинеској, јапанској и индијској кухињи, додајући јелима одређену дозу свежине, али и љутине.

Од њега се праве разни колачи и грицкалице, али и пиво и вино, посебног реског укуса. У праху се додаје чак и кафи, посебно у Египту.

Због свог благотворног дејства на дигестивни тракт ђумбир се користи и као лек.

Највећи учинак има у побољшавању варења и при спречавању мучнине те се посебно препоручује у периоду постоперативног опоравка ради успостављања рада црева и јачања организма, као и током трудноће за спречавање јутарњих мучнина.

Стари Кинези су одавно схватили и да је ова лековита биљка одличан лек против вртоглавице, али и малаксалости, губитка апетита и грипа.

У потрази за средствима која ће одржати вашу лепоту не занемарујте ђумбир! Козметичка индустрија одавно га је имплементирала у разне козметичке производе, од крема и пилинга до ружева за усне, посебно оне који повећавају волумен.

У кућној радиности свакако можете додати ђумбир у праху у сваку купку, али и маску за косу, јер је пецкање знак да је циркулација прорадила и да је лековити ђумбир почео да чини своје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво