Читај ми!

Преминула Сачин Литлфедер – 50 година чекала је извињење због инцидента на додели Оскара

Глумица Сачин Литлфедер, припадница индијанског племена Апача, преминула је у 75. години живота. Била је активисткиња за права Индијанаца, а дочекала је извињење Aмеричке aкадемије филмских уметности и науке због лошег третмана на додели Оскара 1973.године.

Сачин Литлфедер (Мало Перо), која је у име Марлона Бранда изашла на сцену да одбије престижну награду Оскар који му је додељен за улогу у филму Кум, умрла је у 75. години. Вест је саопштила Америчка академија филмских уметности и наука. Глумица Сачин Литлфедер је боловала од рака дојке. У августу 2022. године од ове институције добила је извињење после 50 година.

Како је Hollywood Reporter навео, Сачин је преминула у свом дому у граду Новато у северној Калифорнији, окружена својим најмилијима.

Злостављање које је претрпела због свог говора на додели Оскара 1973. године добро је познато, а шиканирање је предводио нико други до легендарни Џон Вејн, који се умало није и физички обрачунао са њом.

Марлон Брандо освојио је Оскара за најбољег глумца 1973. за улогу у филму Кум, али није присуствовао церемонији, протестујући у знак подршке правима Индијанаца. На догађај је у Брандово име отишла Сачин Литлфедер, која је тада имала 26. година.

У свом говору који је трајао 60 секунди, она је објаснила да Брандо не жели да прихвати награду због „начина на који филмска индустрија третира Индијанце, староседеоце америчког континента“.

"Обећала сам Бранду да нећу дотаћи његовог Оскара“, рекла је тада Сачин.

Говор је требало да скрене пажњу на протесте код Рањеног Колена (Wounded Knee), на месту где је почињен масакр над Индијанцима 1890. године.

Већина присутних је извиждала њен говор, а глумца Џона Вејна обезбеђење је морало да склони јер је хтео физички да насрне на глумицу.

После церемоније доделе Оскара, Сачин Литлфедер је стављена на Црну листу Холивуда. У августу 2022. године, Академија филмске уметности и науке издала је званично извињење.

„Злостављање које сте претрпели због ове изјаве било је неоправдано. Емоционални бол који сте преживели и штета коју је претрпела Ваша каријера у нашој индустрији су непоправљиви. Предуго је храброст коју сте показивали била непризната. Због тога Вам нудимо наше најдубље извињење и наше искрено дивљење“, наводи се у саопштењу.

Као одговор на писмо извињења, Сачин је написала: „Што се тиче извињења Академије мени, ми Индијанци смо веома стрпљиви људи – прошло је само 50 година! Морамо да задржимо смисао за хумор у сваком тренутку. То је наш начин преживљавања“.

У интервјуу за Гардијан 2021. Сачин је причала о свом тешком детињству. Рођена је 1946. године од оца Апача и беле мајке који нису могли да је одгајају, па је одрасла уз бабу и деду по мајци. Када је имала 17 година почела је да посећује резервате у Аризони.

„Остварила сам добар контакт са урбаним Индијанцима, враћајући се нашим традицијама, нашем наслеђу. Старци који су дошли из различитих резервата научили су нас младе како да поново будемо Индијанци. Било је дивно“, рекла је Сачин тада.

До својих раних двадесетих, радила је на радио станици у Сан Франциску, на челу локалног одбора за унапређење услова живота Индијанаца. Када је чула Марлона Бранда како говори о правима Индијанаца, написала му је писмо. Он је назвао и постали су добри пријатељи.

Недавно је изјавила да је „веома, болесна" од рака дојке. Да иде на хемотерапије већ дуже време, да свакодневно узимао антибиотике. Као резултат тога, памћење јој није тако добро као некада.

Говорећи о смрти, рекла је: „Идем на друго место. Идем у свет својих предака. Опраштам се. Заслужила сам да будем права ја“.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво