Читај ми!

Стална поставка о Брусу Лију као филозофу у музеју у Сијетлу

У Сијетлу је отворена нова, стална изложба посвећена Брусу Лију, мајстору борилачких вештина. У припреми је помогла његова ћерка Шенон Ли, која је пре две године објавила књигу „Буди вода: Пријатељу мој“. То дело је наставак њеног темељног истраживања о животу Бруса Лија као филозофа.

У Винг Лук Музеју азијско-пацифичко-америчког искуства може се видети стална поставка Буди вода: Пријатељу мој. На изложби је и збирка од 2.800 књига Бруса Лија, од теорије борилачких вештина, преко прављења филмова до филозофије, коју је студирао. Ту су и предмети који представљају успомене на њега.

„Део моје мисије јесте да људи разумеју колико га је филозофија занимала. Људи знају за неке његове цитате који уливају страхопоштовање, али је суштина много дубља. За човека који је умро у 32. години може да се каже да су његова радна етика и производ и процес рада изузетно дубоки. То је био темељ на којем је могао да оствари пуно у домену борилачких вештина, на филму, у култури, поставши глобална икона“, наводи Шенон Ли, ћерка и оснивач фондације Бруса Лија.

Тај музеј у Сијетлу смештен је у једном старом здању у кинеској четврти. Када је реч о сарадњи Шенон Ли и тог музеја у циљу представљања живота њеног оца, ово није прва, већ четврта. За живот Бруса Лија, Сијетл је од посебне важности.

„Он је овде почео први пут да предаје, отворио своју прву школу, срео је моју мајку. У Сијетлу су се венчали. Постоје важни тренуци који су се догодили за њега у овом граду. Затим се одселио, најпре у Окленд, па у Лос Анђелес, а у Хонгконгу је снимао филмове“, објашњава Шенон.

Посетиоци Сијетла сматрају да је тај музеј једна од градских знаменитости која се мора обићи.

„Овде је представљена другачија перспектива о Брусу Лију. Када сам имао 12 година урадио сам темељно истраживање о њему за један од својих пројеката, али увек учим нешто ново. Никада нисам видео ову његову страну“, признаје Мајкл Нгујем, један од посетилаца Музеја.

„Знам све о Брусу Лију, из филма из 1973. године када сам био у Вијетнаму. Волим све његове филмове. Веома радо сам довео сина на ову изложбу“, каже Мин Нгујем.

Сијетл је пун наслеђа везаног за Бруса Лија. Ту је ресторан у којем је радио, на Универзитету Вашингтон је студирао филозофију, ту је срео будућу супругу Линду Ли и у том граду је и сахрањен 1973. године.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво