Читај ми!

Преминуо Реј Лиота

Холивудски глумац Реј Лиота преминуо је у Доминиканској републици у 67. години, јављају светски медији.

Реј Лиота је умро у сну у Доминиканској републици где је снимао најновији филм Опасне воде, преноси портал Дедлајн.

Остаће упамћен по улози гангстера Хенрија Хила у легендарном криминалистичком филму Добри момци Мартина Скорсезеа из 1990. године.

Филмска каријера Реја Лиоте трајала је четири деценије, а осим култне улоге у филму Добри момци, Мартина Скорсезеа, Лиота је упамћен и по улогама у филмовима Земља полицајаца и Поље снова.

Мужеван, плавооки Лиота био је савршен Хенри Хил, који приповеда причу о свом стасавању у организованој криминалној банди која је извела чувену пљачку на Међународном аеродрому Џон Ф. Кенеди 1978. године, побегавши са више од пет милиона долара у готовини и драгуљима ускладиштеним у згради немачке авио-компаније „Луфтханза“.

Филм Добри момци, који је Николас Пилеђи адаптирао са Скорсезеом из своје књиге, био је номинован за шест Оскара, али је само Џо Пеши освојио једног.

Реј Лиота је рођен 18. Децембра 1954. године у Њу Џерсију, а након што га је као бебу мајка напустила и оставила у сиротишту, усвојили су га са шест месеци градска службеница Мери и власник продавнице аутоделова, Алфред Лиота, син италијанских досељеника.

Студирао је глуму на Универзитету у Мајамију, а на почетку каријере је наступао у мјузиклима. Прву филмску улогу добио је у филму Други свет (Another World). Имао је неколико значајнијих улога у телевизијским серијама, док средином осамдесетих није добио своју прву велику филмску улогу Реја Синклера у романтичној комедији Чудесна девојка (Something Wild), са Мелани Грифит и Џефом Данијелсом у главним улогама, која му је донела номинацију за Златни глобус за најбољег глумца у споредној улози.

Затим је глумио са Томом Халсом и Џејми Ли Кертис у драми Доминик и Јуџин из 1988. године, а потом су уследиле његове две најпознатије улоге.

Лиота је играо духа „Босоногог" Џоа Џексона у филму Поље снова, који се сматра једним од најбољих холивудсксих филмова о бејзболу. Џексону је доживотно био забрањен приступ на бејзбол терен после скандала „Блек сокса“ из 1919. године и добија прилику да поново заигра када Реј Кинсел (Кевин Костнер) изгради стадион у пољу кукуруза у Ајови. Филм је освојио три номинације за Оскара.

Потом је уследила улога у филму Добри момци, после које је Лиота током деведесетих низао улогу за улогом: Ханибал, Незаконити улазак, Без излаза, Операција Дамбо, Смрт и сећање, Клопка за мушкарце, Незаборавно, Турбуленција, Бели прах...

Током двехиљадитих, Лиота се повукао од светлости рефлектора, али није престао са радом. Наредне деценије поново је привукао пажњу својим новим улогама у филмовима као што су Уби их нежно, Место под боровима и Прича о браку из 2019. у којем тумачи улогу адвоката за развод који заступа Скарлет Јохансон.

Иза себе је оставио ћерку Карсен, као и вереницу Џејси Нитоло која је била са њим у Доминиканској републици.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво