Читај ми!

Како Марк Закерберг троши своје милионе

Један од најбогатијих људи на планети, оснивач Фејсбука и Инстаграма, Марк Закерберг, носи најчешће мајице од 400 долара, а своје огромно богатство троши на куповину земљишта на Хавајима, приватне авионе, луксузне аутомобиле и врхунско обезбеђење.

Марк Закерберг прославља десетогодишњицу брака са Присилом Чен, коју је упознао током студија на Харварду и са којом има двоје деце.

Брачни пар живи на свом имању у Пало Алту у Калифорнији.

Овај 38-годишњи милијардер је, према Форбсу, 15. најбогатији човек на свету са нето вредношћу од 72,5 милијарди долара.

На први поглед особа је која не мари много за раскош – не носи елегантне сатове и скупоцену гардеробу. Најчешће га је могуће видети у сивим спортским мајицама, које дизајнира италијански креатор Брунело Кучинели и чија је цена од 300 до 400 долара.

Закербергове некретнине вредне су око 320 милиона долара. Својевремено се причало да је купио и јахту "Одисеј" од 150 милиона долара.

Ево неких од највреднијих ствари власника Фејсбука, Инстаграма и Вотсапa. 

Године 2014. Закерберг је купио 286 хектара земље на острву Кауаи на Хавајима за невероватних 116 милиона долара. Земљиште обухвата већину плаже Пила и плантаже Кахуаина, што је навело критичаре да га осуде због покушаја колонизације острва и непоштовања његове историје.

Ипак, то није одвратило Закерберга, који је седам година касније купио још 245 хектара на северној обали Кауаија за 53 милиона долара, а потом још 45 хектара пољопривредног земљишта за 17 милиона долара. У склопу земљишта које поседује је и ранч на којем често ужива с породицом.

Луксузну вилу у Калифорнији, у којој живи, купио је 2011. за седам милиона долара.

Вила има пет спаваћих соба, велику башту, базен са морском водом, павиљон за забаву, спа центар, али и нешто необично – робота батлера, са гласом Моргана Фримана, који може да подеси температуру у просторијама или да вам направи тост! На целокупно имање потрошио је више од 50 милиона долара, рачунајући реновирање и куповину четири оближње куће, које користи као куће за госте и рекреативне објекте.

Закерберг је касније купио и два имања на обали језера Тахо у Калифорнији, за шта је дао 59 милиона долара.

Кућа на имању Карусел, из тридесетих година прошлог века, има осам спаваћих соба, марину за јахте, гаражу и гостинску кућу.

На имању Брашвуд има шест спаваћих соба и сличне пропратне садржаје.

За трошкове обезбеђења један од најбогатијих и најмоћнијих људи у свету технологије троши много више од својих савременика. Само прошле године компанија Мета Платформс издвојила је више од 15 милиона долара на безбедност свог генералног директора, код куће и на путовањима.

За коришћење приватних авиона потрошена је "ситница" – 1,6 милиона долара.

Када је реч о аутомобилима, иако примећен како вози скромну „хонду фит”, Закерберг у својој гаражи има и правог лепотана – „пагани хуајру”, луксузни спортски двосед од 1,4 милиона долара. Овај ексклузивни четвороточкаш може се похвалити перформансама попут „ферарија” или „ламборгинија”, са твин-турбо мотором од 800 коњских снага.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво