Читај ми!

Бастијан Швајнштајгер: Ана ме је научила шта значи љубав

Шта се деси када се споје бивша фудбалска звезда и аутор бестселера? У случају Немца Бастијана Швајнштајгера и Швајцарца Мартина Сутера резултат је књига: биографија у форми романа под насловом „Један од вас“.

Била је то весела конференција за новинаре у јутарњим сатима: спортски водитељ Марсел Рајф, аутор бестселера Мартин Сутер, бивша фудбалска звезда и светски шампион Бастијан Швајнштајгер и његова супруга, бивша тенисерска звезда Ана Ивановић – причају о књизи која још није била објављена.

Сви на подијуму су мајстори у својој области, или су то били: Марсел Рајф, успешни и награђивани спортски новинар и фудбалски коментатор, Мартин Сутер, швајцарски романописац, чији су бестселери као што је Тамна страна Месеца или Слон преведени на више од 30 језика, Бастијан Швајнштајгер, кога су навијачи и колеге дуго времена од миља звали „Швајни", био је 17 година са немачким шампионом Бајерном из Минхена и 2014. као немачки репрезентативац постао светски шампион. Ана Ивановић, бивша најбоља тенисерка света и супруга Швајнштајгера.

Спортиста и писац

„Један од вас“ је „ауторизована биографија у форми романа“ (Сутер) и прича причу о сада 37-годишњем Бастијану Швајнштајгеру, зачињену фиктивним елементима. Књига је намењена широкој публици: љубитељима фудбала и књишким мољцима.

Био је то експеримент за обојицу, и за фудбалера и за писца. Бастијан Швајнштајгер у почетку није био заинтересован за биографију, а Мартин Сутер смишља приче и није биограф – то је прво морало да се споји.

На крају се то и десило. Блиски пријатељ Швајнштајгера му је рекао: „Ако неко треба да напише књигу о теби, онда то мора да буде Мартин Сутер.“ Швајнштајгер, који до тада није имао много склоности према књижевности, био је радознао и почетком 2020. је упознао Швајцарца. Њих двојица су се одмах свидели једно другом – после пет минута били су на ти.

Књига није обрачун

Остатак је прича о поверењу, бројним разговорима и много, много сати рада. Сутер признаје да га је највише изненадило колико му је времена требало да напише књигу. Другачије је измишљати приче од овога, истину преточити у роман.

А Швајнштајгер овом књигом жели да мотивише: „Мислим да данас има много деце и породица које немају наду да се у животу може нешто постићи“, каже он и додаје да се треба борити и после пораза.

У роману се не ради о обрачуну са бившим саиграчима, тренерима, менаџерима или новинарима, нити о улепшавању живота фудбалске звезде и милионера. То је прича о једном човеку. И Сутер и Швајнштајгер су то више пута истицали током конференције за штампу.

Сутер није желео да мења догађаје који су се заиста десили: одиграла се права фудбалска утакмица, а промашени пенал је промашени пенал. „Да сам променио један догађај, цео роман би постао фиктиван“, каже Сутер.

Тако је додао не баш истините детаље, а да ништа није променио у стварној причи. Због тога роман говори „истините и готово истините“ ствари из живота Бастијана Швајнштајгера – и постао је бестселер недељу дана пре него што је почела продаја.

Изјава љубави пред камерама

Главни лик је задовољан резултатом. Уверио га је још први нацрт, и само мало тога је требало да се дода. „Цео свој живот видим у књизи и то ми је важно“, каже бивша звезда Бајерна.

И наравно, то укључује његову љубавну причу са Аном Ивановић. Његови омиљени делови књиге су венчање и рођење деце. „То су били тренуци када бих волео да сам могао да зауставим време“, рекао је 37-годишњак.

Ана, „друга хероина књиге“ (Марсел Рајф), седи поред њега и тек након превода модератора схвата да јој је муж управо пред камерама изјавио љубав: „Научила ме је шта значи љубав. И како се живи у породици. Веома интензивно.“

Бастијан Швајнштајгер каже да у будућности свакако жели да чита више књига и наглашава: „Нарочито оне које написао Мартин!“

Један од вас Мартина Сутера излази из штампе 26. јануара (Diogenes-Verlag) и има 384 странице.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво