Читај ми!

Златни јубилеј данске краљице: тајна вечера и скупоцени сервис

Данска краљица Маргрете II прославила је ових дана златни јубилеј - 50 година на трону. Будући да је због епидемијске ситуације званична државна прослава одложена за крај лета, краљица је златни јубилеј обележила у кругу породице, која јој је приредила изненађење: тајну вечеру на којој је коришћен уникатни скупоцени порцелан „флора даника" из 18. века.

Вечера је уприличена у палати Кристијана VII у Амалијенборгу а присуствовали су само чланови уже породице: краљичина сестра, принцеза Бенедикте, Маргретини синови, престолонаследник Фредерик и млађи син Јоаким, снахе Мери и Мари, те осморо унучади.

Недостајала је једино најмлађа краљичина сестра Ане-Мари од Грчке, чији је супруг, грчки краљ Константин, у болници због инфекције ковидом.

Током вечере коришћен је специјални, скупоцени, ручно рађени сервис „флора даника", који је последњи пут био у употреби 1990. године, на прослави 80. рођендана Маргретине мајке, краљице Ингрид.

Реч је о порцеланском сету који је још крајем 18. века краљ Кристијан VII наручио као дипломатски поклон руској царици Катарини великој, али је она умрла пре него што је сервис био готов, па га је краљ задржао за себе.

Сервис се састојао од 1800 комада порцеланског посуђа, ручно осликаних мотивима данских биљака из књиге Флора даника, написане 1761.

Од друге половине 19. века настављена је производња таквог ексклузивног посуђа бренда „флора даника" у Краљевској данској фабрици порцелана. Данас у њој 15 сликара ручно осликава посуђе, а цене једног комада на светском тржишту достижу и неколико десетина хиљада евра.

Будући да је масовна прослава златног јубилеја одложена за крај лета због актуелне епидемијске ситуације, уприличен је овог пута само пријем у Парламенту.

Краљица је добила мноштво честитки из света, између осталог и од британске краљице Елизабете, која ће такође за две недеље обележити јубилеј, али платинасти.

Маргрете је рођена је 16. априла 1940. као прва од три ћерке тадашњег престолонаследника, а касније краља Фредерика X.

У време њеног рођења, женама није било дозвољено да наследе престо и очекивало се да ће њен стриц, принц Кнуд, наследити њеног оца. Међутим, након свог крунисања 1947. године, краљ Фредерик је инсистирао на промени закона о наслеђивању.

За усвајање закона и референдума о томе била су потребна два парламентарна сазива, али популарност краља и његове породице није опала. Године 1953, принцеза Маргрете је званично постала престолонаследница.

На свој 18. рођендан добила је место у Државном савету.

Студирала је на разним универзитетима шездесетих година прошлог века (Кембриџу, Сорбони) праисторијску археологију, политичке науке, а на Лондонској школи економије упознала је свог будућег супруга, Анрија де Монпезаa, тада младог француског дипломату.

Венчали су се 1967. године и добили два сина. Маргрете II је наследила свог оца, краља Фредерика X, после његове смрти и проглашена је краљицом 15. јануара 1972. године.

Она је тек друга краљица на власти у историји Данске након Маргрете I, која је владала од 1375 до 1412.

Краљичина улога је углавном церемонијална, али поред својих краљевских дужности, Маргрете је веома креативна. Као цртач, сценограф и костимограф она даје свој допринос уметности Данске. Илустровала је данско издање Господара прстенова под псеудонимом Ингахилд Гратмер, а њене илустрације су коришћене и као основа за британску верзију.

Илустровала је и друге књиге, укључујући и књигу поезије свог супуга. Дизајнира костиме за позоришне и балетске представе, а неретко и своју одећу.

Још пре десет година јасно је ставила до знања да никада неће абдицирати. За сада је по дужини владавине на другом месту у Данској. Дуже од ње владао је само Кристијан IV, у 16. и 17. веку, који је на трону био 60 година.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво