Читај ми!

Преминуо чувени модни маг Нино Черути

Нино Черути преминуо је у 92. години услед компликација након операције.

Черути је рођен у месту Биела, једном од главних италијанских текстилних центара, и био је кључна фигура у међународној модној индустрији, поштован и познат по својој елеганцији и љубазности.

Његов деда је основао фабрику текстила „Ланифићо Фратели Черути" у Биели 1881. године, а ослањајући се на своје искуство у производњи одличних тканина, породица се упустила у производњу одеће касних педесетих година прошлог века.

Његова прва мушка колекција, Хитман, приказана је 1957. године и сматрана је револуционарном у то време.

Черути линија мушке одеће покренута је 1967. године, а први бутик отворен је 1967. у Паризу, где је Черути преселио седиште компаније како би био ближе међународној модној престоници.
Производња тканина под именом „Ланифићо Фратели Черути" и бренд Хитман остала је у Италији.

Током година, Черути је нудио бројне колекције женске и мушке одеће, пословне колекције, џинс линије, парфеме, аксесоар... Ђорђо Армани радио је за компанију до 1970. године.

„Са великом тугом сазнајем за смрт Нина Черутија. Иако смо се током година све мање виђали, увек сам га сматрао једним од људи који су имали прави и позитиван утицај на мој живот. Од њега сам научио не само укус за финоћу одеће, већ и важност свеобухватне визије, као дизајнера и предузетника. Господин Нино је био проницљив посматрач, имао је праву радозналост и способност да се усуди и уђе у подухвате. Његов нежни начин да буде ауторитативан и ауторитаран ће ми недостајати", изјавио је Армани.

Карло Капаса, председник италијанске Националне Коморе за моду и дизајн дефинисао је Черутија као великог иноватора и визионарског предузетника: „Био је и један од најотменијих италијанских мушкараца, био је љубазан и учтив, прави џентлмен".

Капаса је подвукао да је Черути „први схватио важност креативности у мушкој моди и дао простора младом дизајнеру огромног талента као што је Ђорђо Армани како би променио критеријуме моде. Био је један од првих који је имао тако јак међународни утицај који би могао да буде репрезентативан у свету тог јединственог споја креативности и квалитета који је карактерисао - и још увек јесте - италијанску моду".

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво