Читај ми!

Преминуо француски редитељ Жан-Жак Бенекс

Француски редитељ Жан-Жак Бенекс, аутор култног филма „Бети Блу“, умро је у 76. годин после дуже болести, објавила је његова породица.

Филмски стваралац који је популарност стекао филмом Дива 1981. године, а прославио филмом Бети Блу (оригинални наслов је 37.2°C ујутру) из 1986. причи о љубави и лудилу, адаптцији романа филипа Дежана, преминуо је у свом дому у Паризу.

Бенекс је девет пута номинован за угледну француску награду Цезар, а за филм Бети Блу је био номинован и за награду Бафта и Оскар.

Рођен у Паризу, најпре је уписао студије медицине и покушавао да упише режију. Привукао је пажњу већ својим првим пројектом, спотом о борби против Ејдса, али је после извесног времена одустао од снимања реклама.

Његов први играни филм, психолошки трилер Дива о младом поштару опседнутом оперском дивом, освојио је четири Цезара – француски еквивалент Оскара – и сматра се култним класиком.

Његов други филм, Месец у олуку, са Жераром Депардјеом и Настасјом Кински у главним улогама, био је лоше прихваћен од стране критике, а Бенекс је признао да „никад није преболео“ то што је филм на премијери на Канском фестивалу 1983. године био извиждан.

Након успеха Бети Блу, Бенекс се упустио у велики ризик сарадње са холивудским студијима.  „Одлучио сам да прошетам преко минског поља... да вечерам са ђаволом“, рекао је касније. Али одбио је огромне могућности деведесетих – укључујући прилику да режира Осветнике, Елијена и Име руже

Снимио је још неколико прилично неуспешних филмова, а због неких је упао у велике дугове. Радио је документарне филмове за телевизију, а 2016. године био је председник жирија Међународног филмског фестивала у Токију и углавном се посветио писању.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво