Читај ми!

Пунолетство будуће краљице Холандије – а на поклон...

Принцеза Катарина Амалија од Холандије, престолонаследница и најстарија ћерка краља Вилема-Александера напунила је 18 година. Како налаже закон, она је представљена Државном савету, којем председава њен отац, а чији је члан постала сад и она, будући да је пунолетна. 

Према холандском уставу, чим постане пунолетан, престолонаследник или престолонаследница  аутоматски добија место у Државном савету.

Тако је и за принцезу Катарина Амалију, дан након њеног 18. рођендана, уприличено свечано представљање Државном савету, којим је руководио њен отац, а била је присутна и мајка, краљица Максима.

Место у овом телу принцези не даје право гласа, али јој пружа могућност да упозна законодавни систем.

Државни савет Холандије је саветодавно тело, званично састављено од чланова које именује круна, а који углавном имају политичко, комерцијално, дипломатско или војно искуство. Основано је 1531. године, што га чини једном од најстаријих  државних организација на свету које још функционишу. Влада, пре него што поднесе неки закон парламенту, мора да консултује Државни савет. 

У свом првом обраћању његовим члановима будућа краљица је цитирала своју баку, бившу краљицу Беатрикс, обећавши да ће бити њихов добар ученик и додајући да схвата колико мало зна о дужностима владе, процени закона, функционисању администрације.

Нада се да ће једног дана бити добра краљица.

„Не постоји школа да се постане краљица, као што постоји за адвокате, учитеље, пекаре... То значи да морам много да гледам у прошлост, али у исто време и да идем у корак са временом."

Од овог тела за успомену је на поклон добила наливперо, а пошта Холандије је у част њеног пунолетства израдила 750 примерака специјалних марака од 24-каратног злата.

Катарина Амалија неће одмах присуствовати састанцима Државног савета.

Она је наиме, после завршетка гимназије, узела годину дана паузе пре него што упише неки универзитет, јер жели да пропутује и упозна свет и стекне искуства. То јој је и отац саветовао. 

Летос је објавила да не жели да прима 1,6  милиона евра џепарца годишње док не постане краљица, на шта по закону има право. Рекла је да би јој било непријатно да прима новац, а не да ништа заузврат.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво