Читај ми!

Преминуо Раша Ђелмаш, бивши бубњар Ју групе

Ратислав Раша Ђелмаш један од најистакнутијих бубњара седамдесетих година 20. века на територији СФРЈ, некадашњи бубњар „Ју групе“, „Поп машине“ и вођа групе „Зебра“, преминуо је у Београду у 72. години.

Ђелмаш је рођен 26. јануара 1950. у Београду, а прво интересовање за музику је показао већ са 16 година, када је са вршњацима из школског оркестра основао групу „Анђели“.

Године 1969, је са Нинославом Ковачевићем, Нешом Матићем и Петром Симићем основао рок групу „Неки“, да би убрзо у нешто промењеном саставу и инспирисан музиком Џими Хендрикса започео рад на групи „Хендриксова деца“.

Следеће године се придружио групи „Феликс“, која поред извођења познатих домаћих и светских хитова свира и сопствене композиције. Најуспешнија им је била Симонида.

У марту 1972. године са Робертом Немечеком (бас), Зораном Божиновићем (соло гитара) и Савом Бојићем (соло, вокал) основао је групу „Поп машина“.

Као нова београдска група са властитим репертоаром (дванаест ауторских песама) „Поп машина“ је врло брзо постала запажена, популарна и незаобилазна на београдској музичкој сцени. Први сингл су објавили за Продукцију плоча ПГП РТБ. После великог концерта на Ташмајдану, Ћелмаш је напустио групу.

Убрзо постаје бубњар тада већ популарне „Ју групе“, коју су чинили браћа Жика и Драги Јелић. Тих година је Раша Ђелмаш важио за најбољег младог београдског бубњара. Са „Ју групом“ је доживео велику популарност широм СФР Југославије.

У потрази за новим звуком, новембра 1976. године Раша Ђелмаш оснива групу „Зебра“.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво