Читај ми!

Насин хладан туш за Безоса и Бренсона: Нисте астронаути

Много новца може много тога да купи. Много, али не све. Тако су снови милијардера Ричарда Бренсона и Џефа Безоса о томе да постану астронаути распршени, јер је Наса пооштрила дефинцију тог појма.

Астронаути морају да буду део посаде и направе научни и допринос у погледу безбедности свемирских летова, наводи се, између осталог, у новим правилима америчке Федералне администрације за авијацију (ФАА).

Ово су прве промене које су уведене у дефиницију појма „астронаут“ од када jу је ФАА увела 2004. године.

Због нових правила Џеф Безос и сер Ричард Бренсон не могу бити названи астронаутима иако су испунили услов да одлете на висину од 80 километара.

Уведен је појам комерцијалног астронаута, који подразумева испуњавање само висинског услова, што су оба милијардера постигла.

Измене су донете у уторак – исти дан када је најбогатији човек света Џеф Безос одлетео до ивице свемира на ракети „блу ориџин“. Девет дана пре њега, британски милијардер Ричард Бренсон извео је исти подвиг летећи у ракетном авиону „јунити“ његове компаније „Вирџин галактик“.

Као комерцијални астронаути, Безос и Бренсон не могу да добију званичне ордене од ФАА. Ознаке за астронауте, које су им окачене на скафандере после летова, направиле су њихове компаније и нису званични ордени. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво